11.9 C
Târgu Jiu
marți, iunie 2, 2020
Acasă Actualitate Fostul elev de aur al Gorjului care se pregătește să devină cetățean...

Fostul elev de aur al Gorjului care se pregătește să devină cetățean norvegian

Dragoş Tâlvescu este un nume care a rămas în istoria învățământului gorjean. Acesta a câştigat două medalii de aur la Olimpiadele Internaţionale de Geografie din Africa de Sud, în 2002, respectiv din Polonia, în 2004. Din păcate, ca mulți alți tineri de valoare, Dragoș a părăsit România imediat după terminarea facultății. Acum are 33 de ani și conduce Departamentul de marketing al unei companii care transformă gunoiul în biogaz, iar în curând va deveni cetăţean norvegian.

Dragoş Tâlvescu a studiat la Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu“ din Târgu Jiu, iar apoi la Academia de Studii Economice din Bucureşti, după care a urmat experienţa din ţara fiordurilor. „Am ştiut că voi pleca din România încă din clasa a IX-a. Participând la olimpiadele şcolare internaţionale de geografie, am înţeles devreme că îmi pot urma pasiunea pentru dezvoltarea durabilă doar plecând din România. Aşa că am plecat în Norvegia, tocmai pentru a studia dezvoltarea durabilă alături de unii dintre cei mai bine pregătiţi specialişti în domeniu din lume, si pentru a-mi începe cariera aici“, spune Dragoş Tâlvescu.

 „Am venit în Norvegia cu o bursă de studii la masterat“

Târgujianul a avut primul contact cu învăţământul norvegian din timpul liceului, la un târg de studii în străinătate. „Am venit în Norvegia cu o bursă de studii la masterat. Am studiat management si marketing internaţional, cu accent pe dezvoltarea durabilă. Programul de la Oslo, pentru care am primit şi bursă, a fost alegerea potrivită. Cursurile au fost de actualitate, cu profesori bine pregătiţi, cu lecturi si teme de grup interesante. Îmi amintesc cu plăcere de multitudinea de activităţi extracurriculare în care te puteai implica pe parcursul studiilor la BI – Norwegian Business School. Am cunoscut astfel multă lume nouă, am învăţat limba norvegiană destul de repede, iar după mai puţin de un an, am început sa lucrez în Oslo, în paralel cu studiile, la o mică firmă de consultanţă în domeniul energiei“, relatează Dragoş.

 „Îmi place foarte mult ceea ce fac“

Fostul elev de aur al Gorjului s-a adaptat repede la condițiile de viață din Norvegia.  Lui Dragoș i-a plăcut de la început stilul de viață al norvegienilor: „Mi-au plăcut deschiderea norvegienilor, pregătirea lor temeinică, discuţiile argumentate. Mulţi dintre ei au fost binevoitori şi răbdători în perioada în care învăţam limba, astfel ca am putut să o practic şi să o stăpânesc mai bine. Norvegienii sunt buni sportivi şi trăiesc simplu şi sănătos. Nu pot spune ca nu au fost momente în care m-am simţit străin în Norvegia, însă acestea au fost puţine şi rare“.

 Dragoş a continuat să lucreze în consultanţă în domeniul energiei, după terminarea studiilor. „Am învăţat o mulţime de lucruri necesare în carieră, pe care şcoala nu le antrenează. Probabil că nici cea norvegiană în destulă măsură, în niciun caz cea românească. După o vreme, am urmat şi cursuri suplimentare de specializare în domeniul energiei şi dezvoltării durabile, la Universitatea din Oslo.“

Dragoș Tâlvescu a ajuns în conducerea departamentului de marketing la o întreprindere mijlocie cu sediul aproape de Oslo. „Cambi a dezvoltat, produce şi comercializează o tehnologie de tratare a deşeurilor organice, în special nămoluri de epurare. Este utilizată in Londra, Beijing, Washington, Sydney, Bruxelles, Atena şi în multe alte oraşe din peste 20 de ţări. Rolul meu este să construiesc brandul companiei şi să sprijin, împreună cu echipa mea, colegii care se ocupă de vânzări în toată lumea. Îmi place foarte mult ceea ce fac, iar în următorii ani avem planuri ambiţioase de creştere a companiei“, spune tânărul.  

Va deveni cetățean norvegian

Peste puțin timp, Dragoș va deveni cetățean norvegian. El se gândește să experimenteze viața și în alte țări: „Voi putea părăsi Norvegia pentru mai mult de doi ani fără a pierde dreptul de reşedinţă permanentă. Este posibil atunci să merg pentru o perioadă într-o altă ţară. Însă nu am planuri ce ţin de un loc anume pe termen lung şi foarte lung. Nu voi renunţa la pasiunea mea, dezvoltarea durabilă şi echitabilă. Este foarte important în viaţă să te găseşti pe tine însuţi şi să faci ceea ce îţi place cu adevărat“.

Românulș este captivat de natura din Norvegia şi de diversitatea culturală din această țară: „Cel mai mult apreciez, probabil, buna cuviinţă. Urmează natura minunată, accesibilă oriunde. În Oslo, cel puţin, pe locul al treilea este diversitatea. O treime din populaţia oraşului constă din imigranţi ca mine. Te întâlneşti la tot pasul cu noi culturi, idei şi tradiţii. Suntem cel puţin 20 de naţionalităţi între cei aproximativ 60 de colegi de la birou“.

A lucrat la strategia energetică a României

Dragoș se simte în continuare legat de România. În anul 2016 s-a întors în țară pentru nouă luni, fiind consilier personal al ministrului Energiei în guvernul Cioloş. Din această postură a participat la întocmirea strategiei energetice a României pentru anul 2030, cu perspectiva anului 2050. „Nu am planuri să revin în România, aşa cum nu am planuri să rămân permanent în Norvegia. Din păcate, România trece din nou printr-o perioadă tulbure. Modelele vin din Occident, dar valorile sunt balcanice şi încă trăim sub umbra comunismulu“.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai citite stiri

Video: A „încins“ hora în curtea spitalului de fericire că s-a vindecat de coronavirus

https://youtu.be/UIBEWCJ86Bk   Un pacient, în vârstă de 60 de ani, jucat hora în curtea Spitalului de Urgență Târgu Cărbunești, de fericire că a fost externat și...

Caz de Covid la Spitalul de Pneumoftiziologie ”Tudor Vladimirescu”

Noul virus SARS CoV2 a ajuns și la Spitalul de Pneumoftiziologie ”Tudor Vladimirescu”  din Runcu. Un pacient internat de curând a fost confirmat pozitiv. Pacientul...

Ai depus cerere pentru intrarea la pensie? Vezi dacă ești pe lista Casei Județene de Pensii!

La Casa Județeană de Pensii Gorj s-au înregistrat în ultimele trei luni peste 800 de cereri pentru intrare la pensie. Cele mai multe solicitări...

Prima clădire istorică din Gorj restaurată de „Ambulanța pentru monumente“

Primul monument istoric din județul Gorj care va fi restaurat prin proiectul „Ambulanța pentru monumente“ este cula Cioabă-Chintescu de la Șiacu, comuna Slivilești. „Prima...

Comentarii recente

Nu puteți copia conținutul acestei pagini