spot_img
11.8 C
Târgu Jiu
joi, martie 28, 2024
Altele
    AcasăActualitateFostul pompier care a lucrat la fabricarea muniţiei NATO

    Fostul pompier care a lucrat la fabricarea muniţiei NATO

    Col (r) Mihai Popa a lucrat la fabricarea, pentru prima dată în România, a muniţiei NATO de diferite calibre.

    S-a angajat în anul 1986, după ce a terminat liceul, la Uzina Mecanică Sadu. A lucrat la început ca sculer-matriţer, iar după ce a căpătat experienţa şi-a desfăîşurat activitatea în cadrul unui compartiment unde se ocupa de confecţionarea unor elemente de muniţie.

    În anul 1996, uzina din localitatea Bumbeşti Jiu a achiziţionat din Franţa echipamente moderne pentru a realiza muniţie care să fie omologată de NATO.

    „Era o tehnologie foarte avansată pentru perioada respectivă, automoatizată. Am reuşit să omologăm muniţia realizată de noi de către NATO. A fost pentru prima dată când s-a făcut astfel de muniţie în România. Mai târziu, a început să fabrice muniţie omologată NATO şi uzina de la Cugir“, povesteşte Mihai Popa.

    Şi-a dat demisia şi s-a angajat la ISU Gorj

    Între timp, Mihai Popa a absolvit între timp şi Universitatea „Constantin Brâncuşi“. Acesta a fost avansat şi a ajuns şef de atelier. S-a  simţit nedreptăţit, pentru că nu a primit bonificaţia pentru că a lucrat la fabricarea şi omologarea muniţiei de NATO, aşa cum beneficiaseră colegii lui. În anul 2006 şi-a dat demisia şi a devenit şomer, apoi a reuşit să se angajeze în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, ca ofiţer coordonare Servicii voluntare şi private.

    Marcat de un accident de muncă mortal de la uzina Sadu

    Mihai Popa a participat şi la numeroase intervenţii la accidente şi incendii. A fost marcat de un accident petrecut la uzina Sadu, în urma căruia două foste colege au decedat: „Prima descarcerare nu se uită niciodată. Este vorba despre un accident pe drumul dintre Târgu Jiu şi Râmnicu Vâlcea, la ieşire din judeţul Gorj. Intervenţia cu cel mai mare impact emoţional a fost la accidentul de la Uzina Mecanică Sadu, locul unde am lucrat. Două femei au murit carbonizate. M-a marcat pentru că le cunoşteam pe victime, deoarece lucraserăm împreună“, relatează fostul ompier, care şi-a continuat activitatea în cadrul Compartimentului Avizare/Autorizare al ISU Gorj.

     

    Consultant în domeniul securităţii la incendiu

     

    Mihai Popa s-a pensionat de curând şi doreşte să ofere consultanţă în domeniul securităţii la incendiu, un domeniu foarte important mai ales după tragedia de la Colectiv. „Partea aceasta de securitate la incendiu a construcţiilor este interesantă şi nu este la îndemâna oricui. După tragedia de la Colectiv a început să se bată moneda pe acest domeniu. Dacă mergeai la un primar sau la ujjn operator economic şi să-i spui ce să facă, te lua de sus. După Colectiv, nu bătea unul un cui într-o blană fără să întrebe pompierii. S-a schimbat şi legislaţia şi ni s-a acordat o importanţă mai mare“, precizat fostul pompier.

     

     

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: