spot_img
10.9 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 25, 2024
Altele
    AcasăActualitateGorj: Angajări multe, lefuri mici

    Gorj: Angajări multe, lefuri mici

    Gorjul pe locul 26 în clasamentul numărului de angajați. Potrivit Direcției de Statistică Gorj, la finele lunii februarie numărul de salariați era în creștere, față de prima luna a lui 2021. Pe de altă parte, câştigului salarial mediu net a scăzut, din lefurile angajaților fiind tăiate primele și alte bonusuri acordate sub formă de ajutoare bănești.

    Efectivul salariaților din economia judeţului Gorj, la sfârşitul lunii februarie 2021, a fost de 75825 persoane, în creştere cu 237 persoane faţă de luna precedentă. Din totalul salariaţilor înregistrat la nivel naţional, efectivul judeţului Gorj reprezintă o pondere de 1,41%, ocupând astfel locul 26 în clasamentul judeţelor ordonate descrescător.

    În ceea ce privește câştigul salarial mediu nominal brut pe economie în luna februarie 2021, a fost de  5497 lei,  cu 52 lei (-0,9%) mai mic decât în luna ianuarie  2021. Câştigul salarial mediu nominal net a fost de  3365 lei, în scădere faţă de luna precedentă cu 30 lei (-0,9%). Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei(inclusiv activităţi de servicii informatice) (8047 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1747 lei).

    Bani mai puțini

    În luna februarie 2021, în majoritatea activităţilor din sectorul economic , nivelul câştigului salarial mediu net a scăzut ca urmare a acordării în lunile precedente de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru performanţe deosebite sau al 13-lea salariu), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de întreruperi/încetări ale activităţii, de continuarea şomajului tehnic de către anumiţi agenţi economici sau de remunerarea parţială a salariaţilor, de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (funcţie de contracte/proiecte), cât şi de angajările de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, din unele activităţi economice.

    “Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează:

    • cu 26,3% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, ca urmare a acordării de prime ocazionale în lunile anterioare;
    • între 6,0% şi 10,0% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, extracţia minereurilor metalifere, activităţi de servicii anexe extracţiei, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transporturi, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat;
    • între 2,0% şi 5,0% în telecomunicaţii, activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, înregistrǎri audio şi activităţi de editare muzicalǎ (inclusiv activităţi de difuzare şi transmitere de programe), extracţia cărbunelui superior şi inferior, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, transporturi aeriene, activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice, transporturi terestre şi transporturi prin conducte, activităţi de poştă şi de curier”, a transmis Direcția de Statistică Gorj.

    Totodată, în sectorul bugetar s-au înregistrat scăderi ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în sănătate şi asistenţă socială (-2,7%), respectiv în învăţământ (-0,3%). Câştigul salarial mediu net a crescut uşor în administraţia publică (+0,1%) comparativ cu luna precedentă.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: