spot_img
8.9 C
Târgu Jiu
marți, aprilie 23, 2024
Altele
    AcasăActualitateGorjenii, datori vânduţi la bănci

    Gorjenii, datori vânduţi la bănci

    Firmele şi populaţia din Gorj înregistrează în continuare restanţe mari la bănci. O statistică a Băncii Naţionale a României (BNR) arată că Gorjul a devenit „lider” al creditelor neperformante în luna octombrie, în Oltenia. Gorjenii care au obţinut credite în valută au cele mai mari probleme. Pe locul doi se situează doljenii, într-un top al celor mai mari datornici din Oltenia.

    Populaţia şi firmele din Oltenia continuă să înregistreze lună de lună restanţe la plata creditelor contractate de la bănci. Datele publicate recent de Banca Naţională a României arată că în luna octombrie a acestui an s-au produs mişcări importante în conturile şi creditele locuitorilor din judeţele Olteniei faţă de luna anterioară, în unele judeţe înregistrându-se datorii semnificative. În toate cele cinci judeţe ale regiunii, Dolj, Gorj, Olt, Mehedinţi şi Vâlcea, s-au înregistrat creşteri ale creditelor neperformante. Potrivit BNR, în Gorj, creditele în valută neachitate la scadenţă s-au dublat într-o singură lună. În Dolj există cele mai mari restanţe la credite din toată Oltenia, dar este şi judeţul cel mai mare. În Vâlcea au explodat datoriile neachitate la termen la împrumuturile în lei, iar în Olt şi Mehedinţi creditele neperformante s-au mai temperat în ultima perioadă, dar sunt tot în creştere. Conform datelor prezentate de Banca Naţională a României, gorjenii au nevoie de credite în primul rând pentru consum, urmate de cele pentru locuinţe.

    Probleme la creditele în valută

    O situaţie inedită s-a produs în Gorj în luna octombrie. Potrivit BNR, restanţele gorjenilor la creditele în valută s-au dublat faţă de luna septembrie a acestui an, crescând de la 23,6 milioane de lei la 51,5 milioane de lei. Cu această sumă, Gorjul devine „lider” al creditelor neperformante în luna octombrie, în Oltenia, cu un record al restanţelor de 32,7 milioane de lei, totalizându-le pe cele în lei şi în valută. Dintre toate judeţele Olteniei, doar în Dolj se observă o diminuare a depozitelor bancare în lei, ca şi la cele în valută. În celelalte judeţe, banii ţinuţi în bănci de populaţie şi firme, în moneda naţională, au crescut în octombrie faţă de noiembrie. Despre sumele deţinute în valută sub formă de depozite la termen, surpriza vine de la judeţul Olt, unde există o creştere de 89 de milioane de lei într-o lună. Bancherii nu cunosc situaţia exactă, ci consideră că este posibil să fi venit sume importante din străinătate, dar nu exclud nici posibilitatea ca oltenii să fi făcut permutări în propriile conturi şi să fi transferat disponibilităţi la vedere în depozite în valută.

    Articolul precedent
    Articolul următor
    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: