spot_img
5.3 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 19, 2024
Altele
    AcasăActualitateGorjenii, dezinteresaţi de produsele expuse la Târgul de Moş Nicolae!

    Gorjenii, dezinteresaţi de produsele expuse la Târgul de Moş Nicolae!

    Produse tradiţionale specific româneşti de la ulcioare şi obiecte de lut şi până la opinci şi straie populare se regăsesc, în aceste zile, până vineri, în centrul Municipiului Târgu-Jiu, la târgul de Moş Nicolae. În acest an, vânzarea este una scăzută, spun comercianţii, la mare căutare fiind doar dulciurile specifice sărbătorilor de iarnă.

    targ-1

    Târgul de Moş Nicolae a fost deschis marţi, la Târgu-Jiu şi se va încheia vineri. Cea de-a cincea ediţie, cea din acest an, a reunit 30 de participanţi care mai de care mai dornici să îşi expună lucrările. Doar tradiţia îl motivează, însă, pe nea’ Sandu şi este singurul lucru ce îl determină să mai iese cu produse ce aparent nu mai înseamnă nimic, dar în esenţă sunt valori ale neamului românesc. De vină este timpul modern pe care îl trăim, spune el. Vine dintr-un sat ce aparţine judeţului Vâlcea, în fiecare an la Târgul de Moş Nicolae, la Târgu-Jiu, doar-doar le-ar „mişca” latura tradiţională a gorjenilor. Bănuţii câştigaţi din vânzarea de opinci sunt prea puţini, spune nea’ Sandu. „Interesul meu este să promovez tradiţia. De aceea merg şi la foarte multe tabere prin ţară, la evenimente culturale, la muzeurile din ţară. Am atâtea evenimene, încât se şi suprapun câte 3-4 în acelaşi timp. (…) nu etse apreciat. Oamenii sunt săraci. Nu îi interesează treburile astea tradiţionale. Parcă li se pare ceva stingher de ziua de zi cu zi că toţi au o ţinută adecvată timpurilor pe care le trăim şi parcă îi duci prea înapoi să le dai opinci”, a spus opincarul vâlcean Alexandru Ilinca. Sunt, însă, şi târgujieni interesaţi de produsele tradiţionale de marochinărie sau vestimentare. Aceştia cred, totuşi, că adevărata valoare a obiectelor tradiţionale româneşti nu mai este apreciată. „Am cumpărat un brâu de mijloc să mă protejeze că aşa purtau bătrânii noştri să se protejeze şi s-a şi dovedit longevitatea lor”, a spus un târgujian.

    targ-4targ-3targ-2

     
     
     
     
     
     
     
     

    Ţesături între 100 de lei şi 100 de euro

    Nici ţesăturile nu sunt chiar o atracţie. Prosoapele ţesute cu migală sunt mai căutate de gorjeni, preţul unuia variind între 100 de lei şi 100 de euro. “Cel mai mult se caută prosoapele roşii şi albe, geacurile şi geculeţele”, a precizat o comerciantă, Mioara Dinoiu. În aşteptarea clienţilor sunt şi meşterii de obiecte de lut. Acestea sunt mai căutate, de la cănuţe şi până la ulcioare, asta, datorită specificului sărbătorilor de iarnă. Însă, şi aici sunt scăderi la vânzare, ca urmare a bugetului restrâns al gorjenilor. “Am venit ca în fiecare an cu căni pentru ţuică fiartă, ulcele pentru vin, căni pentru apă şi vin şi diferite vase ornamentale”, a spus comerciantul Ion Retezeanu. Cei care îşi freacă palmele sunt, însă, comercianţii de dulciuri. Aceştia spun că vânzarea este una ascendentă şi că gorjenii sunt interesaţi de produse de acest gen pentru a le face cadou copiilor. Astfel, Moş Nicolae poate să le ofere micuţilor câte un dulce, dar şi botiţe pentru cei care nu au fost prea cuminţi. În acest an, Târgul de Moş Nicolae se află la cea de-a cincea ediţie. Nu mai puţin de 30 de participanţi din 10 judeţe ale ţării şi-au expus spre vânzare marfa. Chiria pe care o plătesc, însă, pe zi, pentru spaţiul ocupat este de multe ori, jumătate din banii proveniţi din vânzări.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: