spot_img
10.3 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 25, 2024
Altele
    AcasăActualitateGorjenii sub presiunea executărilor silite

    Gorjenii sub presiunea executărilor silite

    Popririle pe conturi sau pe venituri, dar şi executările silite sunt „fenomene” frecvente în această perioadă, când România este în plină criză financiară. La fel ca toată lumea şi gorjenii se confruntă cu astfel de probleme iar executările silite se fac aproape în fiecare zi. De acest lucru ne asigură reprezentanţii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice(DGFP) Gorj, care numai în luna mai a acestui an au înfiinţat aproximativ 1500 de popriri asupra disponibilităţilor din conturile bancare ale agenţilor economici.

    Pentru recuperarea datorilor, instituţiile fiscale din judeţ lucrează la „foc continuu”. Acestea sunt nevoite să recurgă la executări silite, faţă de rău-platnici, ca o ultimă soluţie, de recuperare a datoriilor. Potrivit purtătorului de cuvânt al DGFP Gorj, Luminiţa Penciu „instituţia şi-a intensificat acţiunile de recuperare a obligaţiilor fiscale, restante prin aplicarea tuturor măsurilor de executare silită. Astfel, pentru recuperarea obligaţiilor bugetare restante, în luna mai 2011 au fost comunitate debitorilor 3623 somaţii, pentru o valoare a creanţelor bugetare de 20 de milioane de lei”. Chiar dacă treptat se recuperează din datorii în urma somaţiilor, pentru unii dintre datornici trebuie puse în aplicare acţiuni mai radicale, pentru a-şi plăti creanţele. Încă de la începutul anului, DGFP Gorj a întreprins o serie de măsuri privind colectarea impozitelor şi taxelor la bugetul general consolidat al statului „ au fost înfiinţate 1447 popriri asupra disponibilităţilor din conturile bancare ale agenţilor economici, pentru o valoare a creanţelor bugetare restante în sumă de 11 milioane de lei. De asemenea au fost înfiinţate 302 popriri pe veniturile terţilor, pentru o valoare a creanţelor bugetare, restante, în sumă de aproximativ cinci milioane lei”, a adăugat Luminiţa Penciu.

    În luna mai, 20 de sechestre

    Mai mult decât atât, gorjenii, care nu au plătit ratele creditelor ipotecare au casele şi terenurile scoase la licitaţie. „Organele de executare silită au procedat, şi în acest caz, la identificarea şi indisponibilizarea tuturor bunurilor mobile şi imobile, existente în patrimoniul debitorilor, aplicând în luna mai 2011, un număr de 20 de sechestre asupra acestor bunuri”, a spus purtătorul de cuvânt. Bunurile imobile asupra cărora au fost instituite sechestre, sunt din cele mai diversificate, dar în general sunt clădiri, apartamente, spaţii de producţie şi terenuri aferente, situate în zone unde potenţialii cumpărători pot fi interesaţi de achiziţionarea acestora, iar cele mobile sunt în general maşini, utilaje şi diverse aparate. De asemenea, în vederea valorificării bunurilor sechestrate, în conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului, privind Codul de Procedură Fiscală s-a procedat la evaluarea acestora de către organele specializate, selectate de instituţia gorjeană. „pentru debitorii ale căror creanţe fiscale nu au fost stinse, în termen de 15 zile de la data încheierii procesului verbal de sechestru sunt organizate licitaţii, în vederea valorificării bunurilor sechestrate şi a recuperării obligaţiilor bugetare restante”, a adăugat Luminiţa Penciu. Reprezentanţii instituţiei se aşteaptă la o mărire a numărului de cazuri de executare silită, dat fiind faptul că tot mai mulţi gorjeni, care primesc somaţie, nu doresc să îşi achite datoriile. Aceste creanţe se cumulează şi astfel datornicul este pus în faţa faptului împlinit, acela de a fi executat silit. În ceea ce priveşte veniturile încasate la bugetul general consolidat al statului, încă de la începutul anului 2011, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Gorj a ocupat un loc fruntaş în ţară.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: