Gorjul așteaptă 3 milioane de lei și investiții pe râul Jiu

0
257

După retragerea apelor, se trag concluziile. Autoritățile din Gorj speră la investiții majore din partea societății Hidroelectrica, investiții care să prevină, pe viitor, pericolele care săptămâna trecută au dat bătăi de cap autorităților locale și județene.

Prefectul Cristinel Rujan susține că decolmatarea barajului de la Vădeni nu este un moft ci o necesitate. Deși nu există nicio veste în privința acestei investiții, autoritățile speră ca imaginea ultimei viituri produse pe Jiu să aibă măcar impactul necesar pentru continuarea investițiilor din Valea Sadului. “Vor trebui găsite soluții pentru viitor, gândită o strategie, atât de către Hidroelectrica, dar și de către Apele Române. După cum s-a observat, a fost o viitură importantă pe râul Jiu, un debit foarte mare, care putea să genereze pagube materiale importante, mai ales în ceea ce privește infrastructura de poduri de pe râul Jiu. Această viitură a afectat însă și anumite maluri pe parcursul său. Este important ca pentru viitor să fie realizată o strategie, atât pentru continuarea investițiilor din Valea Sadului, unde continuarea lucrărilor la acel baraj ar putea constitui rezolvarea problemelor în viitor în ceea ce privește debitele mărite ale Jiului și eliminarea riscului de inundații, dar și decolmatarea barajului de la Vădeni. Studiile și estimările sunt făcute pentru decolmatarea barajului de la Vădeni, dar, din păcate, până în acest moment nu a fost luată o decizie în privința realizării decolmatării lacului de la barajul Vădeni și de continuare a construcției barajului din Valea Sadului”, a transmis prefectul Cristinel Rujan.

“Acum am văzut cu adevărat e înseamnă furia naturii. Sper ca vom găsi înțelegere pentru că Hidroelectrica poate să-și programeze o listă de investiții astfel încât barajul de la Vădeni să fie finalizat. Avem nevoie pentru că a fost un risc major de afectare a barajului”, a transmis și Cosmin Popescu, președintele Consiliului Județean Gorj.

Bani din fondul de rezervă

Între timp, în Gorj, s-a făcut o evaluare a pagubelor. 3 milioane de lei sunt necesari pentru a reface stricăciunile din județ. “Există un fond de rezervă la dispoziția primului ministru, care va fi activat și vor fi puse la dispoziție sumele necesare pentru repararea elementelor de infrastructură distruse. Se impune în continuare realizarea unei sistematizări a râului Jiu, realizată de SGA Gorj. După estimările noastre, în urma inundațiilor, având în vedere acele distrugeri de la Gureni, din comuna Peștișani, de pe Valea Sohodolului în comuna Runcu, dar și la Drăguțești, în zona gropii de gunoi a Târgu Jiului, ar fi necesară, după o primă estimare, o sumă de 3 milioane de lei”, a mai declarat prefectul de Gorj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here