spot_img
10.3 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 25, 2024
Altele
    AcasăActualitateGospodăriile, din nou, sub ameninţarea alunecărilor de teren

    Gospodăriile, din nou, sub ameninţarea alunecărilor de teren

    În cadrul şedinţei Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj, de ieri, s-a pus în discuţie soarta cetăţenilor din satul Artanu, localitatea Negomir, afectaţi de alunecările de teren produse în urma ploilor din ultima perioadă. Acestea s-ar putea reactiva pentru că spun autorităţile lucrările de consolidare nu s-au realizat în totalitate. Banii sunt insuficienţi astfel că dacă nu se or găsi noi resurse financiare, gospodăriile ar putea fi puse din nou în pericol.

    23 de miliarde de lei vechi au fost cheltuite până acum de autorităţile din Negomir pentru construirea unui zid de sprijin care să protejeze cele 10 gospodării din satul Artanu, puse în pericol de alunecările de teren. Primarul localităţii, Ion Gruescu, spune, însă, că proiectul nu este finalizat, iar lucrările deja executate sunt şi ele în pericol din cauza alunecărilor. Edilul a precizat că a solicitat efectuarea unei expertize în urma căreia să se stabilească fondurile care sunt necesare pentru terminarea proiectului de susţinere şi protejare a gospodăriilor din satul Artanu. Ion Gruescu crede că ar mai avea nevoie de alte 11 miliarde de lei de la Guvern. „Lucrările s-au făcut acum doi ani, a fost problema cu plata pentru că nu am mai primit banii de la Guvern şi a trebuit să lucrăm ce am putut de la bugetul local şi acum ultimii două miliarde care îi mai aveam datorii către firmă i-am primit de la Consiliul Judeţean pentru plata arieratelor. Lucrările au fost sistate şi mai erau lucrări, ar mai fi lucrări pe proiectul vechi de 11 miliarde continuare de drenare a apelor. În primăvara aceasta am discutat cu un domn geolog, i-am trimis o adresă oficială, a venit, a făcut o constatare şi desigur a spus foarte clar că lucrările trebuie continuate pentru că se poate acumula foarte multă apă în spate, existând pericolul să se dărâme acest zid care s-a construit”, a spus Gruescu.

    Nu ne putem pune cu natura!

    Edilul localităţii Negomir recunoaşte că pericol încă există, astfel că, solicită luarea unor măsuri imediate. „Este destul de rezistent însă nu ne putem pune cu natura. După ploile care au avut loc acum am făcut adrese la toate instituţiile abilitate din judeţ, s-au deplasat la Negomir şi prin nota pe care au lăsat-o acolo se specifică faptul că este necesară o expertiză a ceea ce s-a făcut. Am făcut procedurile necesare, am discutat, am aprobat în Consiliul Local, am venit aici acum şi s-a stabilit ca în regim de urgenţă să trimitem o adresă către un specialist, o vom face chiar astăzi şi aşteptăm să vină specialiştii la faţa locului, să facă estimările, să vedem care este suma şi să vedem ce este de făcut. Până acum s-au cheltuit circa 23 de miliarde. Cât priveşte situaţia din ultima perioadă, a plecat o parte din deal din nou. Dacă lucrurile nu se vor termina, în timp vom avea probleme. Specialiştii se vor pronunţa. Aşteptăm!”, a mai spus edilul. În Comitetul Judeţean pentru Situaţiile de Urgenţă s-a discutat şi situaţia din zona podului Turcineşti, o porţiune erodată de mal ce pune în pericol drumul de centură al municipiului Târgu Jiu. Vinovaţi de acest lucru sunt cei de la Hidroelectrica Târgu Jiu, cursul Jiului fiind deviat din cauza unor deponii. Prefectul Claudiu Teodorescu a solicitat Sistemului de Gospodărire a Apelor Gorj şi societăţii Hidroelectrica noi expertize tehnice în cazul podului de la Turcineşti. „Am avut discuţii astăzi (nr 4 iunie) în cadrul Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă să facem expertizele pe cele două sectoare. În primul rând investiţia de la Negomir din satul Artanu trebuie continuată şi există susţinere din partea noastră însă avem nevoie de un raport de expertiză. Săptămâna viitoare domnul primar ne va înainta acest raport. Acum o să am o întâlnire cu ei de la Hidroelectrica pentru zona din Târgu-Jiu, podul Turcineşti, acolo unde pe o suprafaţă de 200 de metri albia râului a fost măcinată de ape. Nu trebuie să mai stăm să avem acel raport de expertiză ca să facă investiţia, colegii de la SEGA ne-au dat o soluţie pe care o să o discutăm cu cei de la Hidroelectrica, să facă o intervenţie de mărire a albiei ca să nu avem probleme. Acum cât e vremea bună să ne ocupăm de ea”, a spus prefectul judeţului Gorj, Claudiu Teodorescu.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: