spot_img
9.3 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 25, 2024
Altele
    AcasăActualitateGrevă generală pe termen nelimitat

    Grevă generală pe termen nelimitat

    Sindicatele din minerit şi energie iau poziţie faţă de decizia administraţiei, reprezentantă de către Constantin Bălăşoiu, de a face disponibilizări masive în cele două sectoare de activitate, în anul care vine. Pe considerentul că eficienţa şi reducerea costurilor se poate realiza doar prin disponibilizarea unui număr de maxim 6100 de salariaţi şi minim 4300 de salariaţi, reprezentanţii FNM au înaintat Ministerului Economiei şi Guvernului un comunicat prin care îşi prezintă poziţia, situaţie care poate ajunge până la declanşarea grevei generale. Secretarul general al USMO, Gheorghe Etăgan, a precizat că, în situaţia în care nu se va ajunge la un punct comun în urma discuţiilor ce vor avea loc cu reprezentanţii Guvernului pe marginea planului social, atunci pe data de 10 ianuarie se va începe greva generală pe termen nelimitat.

    Ziua de ieri a fost una grea, în special pentru sindicate, în condiţiile în care au fost asaltate de către minerii îngrijoraţi de viitorul locurilor de muncă. După discuţii îndelungate, conducerea FNME a remis un comunicat pe care l-a înaintat atât la Ministerul Economiei, la Guvern dar şi sindicatelor din Bazinul Minier şi Energetic al Olteniei. În comunicat, reprezentanţii FNME îşi manifestă nemulţumirea faţă de faptul că actualul Guvern nu a respectat protocolul încheiat între Ministerul Economiei şi FNME, prin care se stabilea faptul că, până la 31 decembrie 2010, Compania Electra urma să ia naştere. O altă nemulţumire este şi faptul că nu a fost negociat contractul colectiv de muncă pe 2011. La aceste neîndepliniri se mai adaugă şi faptul că nici până în prezent nu a fost finalizată strategia minieră şi energetică pentru anii 2010 -2025. Consiliul de Coordonare al FNME consideră că prin ceea ce se întâmplă s-a ajuns la acţiuni de sabotare a sistemului energetic naţional, prin încălcarea hotărârilor CSAT.

    „Producţia de energie electrică pe cărbune va fi falimentată”

    Aceste fapte duc, în opinia lui Marin Condescu, la “pierderea a 40 000 de locuri de muncă din 2013, disponibilizarea a 6000 de angajaţi din 2011, falimentarea producţiei de energie electrică pe cărbune, pierderea independenţei energetice a României dar şi la scumpirea energie electrice cu 30% până în 2015. În aceste condiţii, reprezentanţii USMO şi FNME încerarcă să salveze procesul de disponibilizare prin aprobarea unui plan social care, în urma negocierilor ce vor avea loc cu Guvernul, să devină lege. Secretarul general al USMO, Gheorghe Etăgan, a mai declarat că “în cadrul acestui plan social vom susţine lipsa disponibilizărilor colective, respectarea grupei de condiţii deosebite de muncă pentru cariere, reducerea vârstei de pensionare cu 5 ani, menţinerea facilităţilor prevăzute de Ordonanţa 116, facilităţi pe care Guvernul Boc le-a desfinţat, şi distribuirea de părţi sociale din Electra pentru salariaţi“. Etăgan a mai precizat că, în situaţia în care nu se va ajunge la o înţelegere cu reprezentanţii Guvernului, se va ajunge la declanşarea grevei generale pe termen nelimita.t “Am hotărât să negociem cu Guvernul până pe data de 10 ianuarie, iar dacă nu vom ajunge la un punct comun se va declanşa greva generală. Impactul va fi mare pentru că, pe perioada grevei generale, activitatea minieră va fi întreruptă, iar noi nu dorim să se ajungă aici. Sistemul Energetic Naţional va fi afectat în proporţie de 30% “, crede Etăgan. În comunicatul de presă remis redacţiei noastre se mai arată că ”FNME este deschisă la viitoarele negocieri pentru a se evita, pe cât posibil, declanşarea disponibilizărilor, situaţii ce vor duce la convulsii sociale greu de controlat„.

    Te-ar mai putea interesa

    7 COMENTARII

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: