Acasa / Actualitate / Grevă la Transloc: autobuzele și troleibuzele, trase pe dreapta timp de două ore

Grevă la Transloc: autobuzele și troleibuzele, trase pe dreapta timp de două ore

Mijloacele de transport în comun din municipiul Târgu Jiu nu vor circula, în această dimineață, timp de două ore, între 7,00 și 9,00. Conducătorii auto protestează în acest fel față de refuzul conducerii de a le majora salariile. „Avem cinci motive pe care le-am expus printr-o adresă și Inspectoratului Teritorial de Muncă de la care mă așteptam să trimită un reprezentant pentru mediere, dar nu a venit nimeni. Este o creștere de bun simț pe care nu o regăsim în trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat, pentru că drepturile noastre salariale s-au redus cam cu 300-400 de lei/salariat/an. Cerem o creștere salarială minimă de 50 de bani/oră/salariat. Este un calcul simplu, pentru că fiecare salariat lucrează în medie 170 de ore pe lună. Haideți să ne uităm la un șofer de ambulanță care are un salariu de 7.700 lei, iar noi avem 2.200 – 2.300 de lei. Un șofer de la RATB are 4.500 de lei. După că ne chinuie cu aceste mașini vechi care ar fi trebuit casate de ani de zile îmi dau și salariul de mizerie. Mă scol la 3 dimineața ca să ce? Pentru 2.200 de lei? Avem sporuri pentru activitățile pe care le prestăm. Cu tot cu orele de sâmbătă și duminică, salariul net al unui șofer este de 2.500 de lei. Dacă nu lucrezi sâmbăta și duminica, salariul este de 2.200 de lei. Haideți să vedem ce salarii au funcționarii din primărie“, a spus liderul de sindicat Vasile Brânzan. Ultima creștere a salariilor personalului Transloc a avut loc în urmă cu șase luni.

„Nu mai avem cu ce circula“

Vasile Brânzan spune că a propus conducerii societății o cale amiabilă de a rezolva conflictul: „Am anunțat conducerea că în momentul în care aprobați această majorare salarială infimă în septembrie, când expiră Contract Colectiv de Muncă nu o să vă cerem nimic. Îl prelungim prin act adițional până la anul în martie. În ianuarie o să declanșăm negocierile și în martie încheiem contractul, dar conducerea nu dorește. Managerul nostru ne spune mereu că nu sunt bani. Să taie indemnizațiile consilierilor din Consiliul de Administrație, care se ridică la peste 39.264 de lei pe an. De ce au luat acești bani? Ca să ducă Translocul de râpă? Condițiile de lucru lasă de dorit. Trebuie scoasă apa din canale În afară de asta, parcul auto este învechit. Nu mai avem cu ce circula“.

Căilean: „Nu se pot face majorări salariale“

Vasile Căilean, directorul Transloc, a spus că nu există posibilitatea legală de a majora salariile: „Eu sper să nu facă această grevă de avertisment și le-am explicat că la toate solicitările dumnealor există soluții. Ei solicită o majorare a salariilor când Contractul Colectiv de Muncă este în vigoare și, conform legii, nu se pot face majorări salariale. Eu le-am prezentat toate documentele din care reiese că nu există nici posibilitatea economică. Împreună cu Primăria și Consiliului Local suntem într-o fază avansată în privința accesării fondurilor europene. Este vorba de 20 de milioane de euro din care se va înnoi parcul, cât și toate atelierele“.

Scrie un commentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*