spot_img
16.1 C
Târgu Jiu
joi, martie 28, 2024
Altele
    AcasăActualitateGumă de mestecat şi suc pe operele lui Brâncuşi

    Gumă de mestecat şi suc pe operele lui Brâncuşi

    Institutul de Cercetare-Dezvoltare în Optoelectronică a făcut public primul raport privind starea operelor lui Constantin Brâncuşi. În urma analizelor făcute pe datele culese prin mijloace optoelectronice s-a găsit gumă de mestecat şi resturi de suc pe operele marelui sculptor gorjean.

    operele-monitorizate

    Primul raport al Institutului de Cercetare-Dezvoltare în Optoelectronică privind starea operelor lui Constantin Brâncuşi din Municipiul Târgu-Jiu a fost prezentat de către experţii în domeniu. În urma analizei datelor culese pe parcursul a mai bine de un an de zile, specialiştii au descoperit urme de gumă de mestecat şi suc pe operele brâncuşiene. „Am ajuns să observăm urmele lăsate de fluxul de vizitatori precum gumă de mestecat, urme de băuturi cu coloranţi”, a declarat Roxana Rădvan, reprezentant INOE. Pe baza interpretării preliminare a datelor achiziţionate de INOE, autorităţile locale au decis că este necesară o intervenţie de restaurare în următorul an, prin contribuția unei echipe pluridisciplinare, care va propune cele mai potrivite operații şi materiale. „Se va depune un proiect de intervenţie la Ministerul Culturii care va primi un aviz din partea Comisiei de Monumente Istorice şi de Artă, iar în urma avizului Ministerul poate să organizeze licitaţia pentru achiziţia serviciului de intervenţie. Aceasta este procedura”, a declarat Doru Strâmbulescu, director al Centrului „Constantin Brâncuşi”. Autorităţile locale, împreună cu Institutul de Optoelectronica vor pune la punct şi sisteme de protecţie împotriva degradării naturale, dar şi măsuri restrictive legate de accesul în vecinătatea operelor.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: