spot_img
3.6 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 19, 2024
Altele
    AcasăActualitateImagini inedite cu Ecaterina Teodoroiu în filmul documentar al lui Dorin Brozbă!...

    Imagini inedite cu Ecaterina Teodoroiu în filmul documentar al lui Dorin Brozbă! Va deveni subiect de studiu în școlile românești

    ecaterina afisLa 100 de ani de când Eroina Ecaterina Teodoroiu a fost înaintată la gradul de sublocotenent în Armata Română, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică ,,Constantin Brâncuși’’ a organiza un eveniment în memoria acesteia. Astfel, la Cinematograful ,,Sergiu Nicolaescu” din Târgu-Jiu a rulat vineri, 10 martie, filmul documentar ,,Ecaterina Teodoroiu eroina poporului roman”.

    Filmul, emoționant și plin de informații istorice, a fost realizat de către documentaristul Dorin Brozbă cu imagini de arhivă, iar durata acestuia este de 40 de minute. Data lansării filmului documentar n-a fost aleasă în mod întâmplător. „Este conceput pentru copii, în primul rând, pentru că reprezintă categoria cea mai receptivă. În 2017, este anul comemorativ Ecaterina Teodoroiu şi propunerea este să se organizeze, opţional, cursuri dedicate «eroinei de la Jiu»“, a precizat Dorin Brozbă, realizatorul filmului. Pe data de 10 martie 1917, Ecaterina a fost ridicată la gradul de sublocotenent şi i s-a acordat medalia Virtutea Militară clasa a II-a pentru faptele ei de vitejie pentru bătăliile de la Jiu, precum şi pentru cele din Moldova. „Astfel, Ecaterina Teodoroiu devenea atunci și a rămas și astăzi primul ofiţer femeie al armatei române, într-o perioadă în care femeile nu avea dreptul să voteze. Părerea mea este că Ecaterina Teodoroiu este şi un pionier al procesului de emancipare a femeilor române, care nu avea aceleaşi drepturi“, a declarat Dorin Brozbă.

    Multă muncă

    brozbaadina cotorogea si dorin brozba ecaterina teodoroiuFilmările documentarului au început în toamna anului 2015 şi au fost realizate în Gorj și în judeţul Vrancea, la Fitionești, acolo unde „eroina de la Jiu“ a fost ucisă. În Gorj, filmările au avut loc la Muzeul Curtișoara și i-au avut în centru pe micuța Bianca Mitriță-eroina de la Jiu în copilărie, pe Adina Cotorogea, muzeograf și pe Dragoș Predoiu, jurist al Muzeului Județean Gorj în rolurile Ecaterinei adulte și a sublocotenentului Mănoiu, logodnicul ei. „Am început să lucrez la acest film în luna noiembrie 2015 şi filmările s-au încheiat în februarie 2017. A fost vorba de multă documentare, deplasări în judeţul Vrancea şi căutări în Arhivele Naţionale. Jumătate din film este realizat cu imagini rare din Arhiva Naţională de Film. Era normal să se întâmple aşa ceva, pentru că e vorba de un documentar dedicat unei mari personalităţi a istoriei româneşti. În imagini apare comisarul Ioan Popilian, care a condus bătălia de la podul Jiului (n.r. din 14 octombrie 1916, atunci când populaţia oraşului Târgu Jiu a luptat şi s-a opus avansării trupelor germane), regele Ferdinand, regina Maria în vizită la spitalul din Iaşi, unde a fost internată şi Ecaterina Teodoroiu şi imagini de la festivităţile din 8 septembrie 1935, când s-a inaugurat mausoleul Ecaterinei Teodoroiu din Târgu Jiu şi a fost prezent regele Carol al II-lea şi tot Guvernul, în fruntea cu Gheorghe Tătărăscu, primul ministrul din perioada respectivă. Apare și mama eroinei, schimbând câteva cuvinte cu autoritățile și plângându-și copilul drag“, a spus Dorin Brozbă, realizatorul filmului documentar.

    Primăria și CJ vor distribui filmul în școli

    Atât Primăria Târgu-Jiu, cât și Consiliul Județean Gorj au achiziționat câteva sute de exemplare din filmul documentar și îl vor distribui unităților școlare de pe raza județului. La școală, elevii vor urmări acest documentar și vor afla povestea impresionantă a eroinei de la Jiu! Aceasta a fost dorința realizatorului, dar și a autorităților locale. Dorin Brozbă așteaptă comenzi și de la alte unități școlare din țară.

    Cine este Dorin Brozbă

    Dorin Brozbă a debutat publicistic la 28 februarie 1981, în cotidianul „Gazeta Gorjului”, cu articolul intitulat „Oamenii datoriei” și editorialul „Sfatul cavalerului”, la Editura Diafora, din Târgu-Jiu, în anul 2001. De atunci, activitatea sa publicistică este impresionantă.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: