Acasa / Actualitate / În 2010 şi 2011 peste 2.000 de locuinţe au fost distruse integral de inundaţii şi alunecări de teren

Calamitate

În 2010 şi 2011 peste 2.000 de locuinţe au fost distruse integral de inundaţii şi alunecări de teren

De ce chiar este nevoie de asigurare obligatorie?

Statul nu va mai despăgubi persoanele afectate de inundaţii iar primarii nu mai au niciun motiv să nu aplice amenzile legale celor care nu deţin o asigurarea de locuinţă. Peste toate acestea, meteorologii avertizează că 2012 va fi un an cu recorduri în ceea ce priveşte precipitaţiile.

Aproape 2.000 de locuinţe au fost distruse integral în 2010 şi 2011 din cauza precipitaţiilor abundente şi alte câteva mii au fost avariate semnificativ. Imaginile de coşmar care prezintă sate întregi sub ape ne urmăresc deja de mai bine de doi ani şi, avertizează meteorologii, nu vor înceta să ţină prima pagină a ziarelor nici anul acesta. Inundaţiile au devenit deja parte integrantă a vieţii noastre şi, tocmai de aceea, trebuie găsite soluţii de „coabitare” fără efecte adverse substanţiale. Consolidarea locuinţelor sau îndiguirea zonelor expuse sunt două dintre soluţii însă ele ţin mai degrabă de voinţa autorităţilor decât de cea fiecărui român în parte. Ce putem face pentru a ne proteja locuinţa? Soluţia este una singură şi se numeşte asigurarea împotriva dezastrelor. Deţinerea unei poliţe emise de Pool-ul de Asigurarea Împotriva Dezastrelor(PAID) este cu atât mai necesară cu cât, potrivit unei legi în vigoarea încă din 2011, statul nu va mai d a niciun leu de la buget persoanelor afectate de inundaţii. Ba mai mult, conform aceluiaşi act normativ, persoanele care nu deţin o poliţă de locuinţă riscă să primească amenzi între 100 şi 500 de lei. Oricum am lua-o, cei 10 sau 20 de euro cât reprezintă costul anual al unei poliţe obligatorii reprezintă o sumă infinit mai mică decât pagubele pe care le poate aduce lipsa acestei asigurări.

Beneficiile unei poliţe de 10 euro pe an. Două cazuri reale.

Tanti Anica are 88 de ani şi trăieşte într-o comună din judeţul Iaşi. Nu prea ştie ce înseamnă o asigurare însă, precaută, fiica ei a achiziţionat la începutul lui 2011 o poliţă împotriva dezastrelor emisă de PAID. În satul în care trăieşte, an de an, cel puţin o locuinţă este distrusă din cauza inundaţiilor sau a alunecărilor de teren. În septembrie anul trecut a venit şi rândul bordeiului în care trăia şi tanti Anica. A primit 10.000 de euro după nicio o lună de la nenorocire. Cu banii aceştia şi-a cumpărat o casă în centrul satului, la doar 50 de metri de fiica sa. Într-o altă parte a României, în judeţul Vâlcea, lovit an de an de inundaţii crunte, familia lui nea Petre nu a avut acelaşi noroc. Băiatul îi spusese să ia o asigurare însă, încăpăţânat din fire, nea Petre nici nu a vrut să audă. Avea să regrete. În august 2011, fiul şi fiica sa, plecaţi în Italia la muncă, aveau să îl vadă la ştiri cum plânge în faţa a ceea ce era odată casa pentru care muncise toată viaţa. Un nepot l-a luat la el în apartament la Vâlcea însă nea Petre nu are cum să se obişnuiască cu viaţa de la oraş.

Aşadar, nu aştepta ca apa să-ţi ia casa. Astra Asigurări te despăgubeşte! Încheie acum asigurarea pentru locuinţe!

Despre poliţa PAD

– costă 10 euro pe an pentru casele din chirpici şi 20 de euro pe an pentru locuinţele din materiale moderne
– despăgubeşte cu 10.000 de euro proprietarii caselor de chirpici şi cu 20.000 de euro pe ceilalţi
– acoperă riscurile de inundaţii, cutremur şi alunecări de teren
– este vândută legal doar de către următoarele companii: Astra Asigurări, ABC Asigurări, Carpatica Asig, Certasig, City Insurannce, Credit Europe Asigurări, Euroins, Generali, Grawe, Groupama,Platinum, Uniqa

Scrie un commentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*