spot_img
4.6 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 20, 2024
Altele
    AcasăActualitateIncendiu simulat

    Incendiu simulat

    Viteza de reacţie şi paşii care se impun în caz de incendiu au făcut astăzi la Primăria Târgu-Jiu obiectul unui exerciţiu de simulare. Angajaţii au avut parte de o demonstraţie oferită de voluntari şi au primit informaţii despre folosirea stingătoarelor. Exerciţiul a scos la iveală şi uşoare stângăcii, dar organizatorii spun că eliminarea lor este printre obiective.

    Sunetul alarmei de incendiu nu trebuie să stârnească panică, ci să determine reacţii precise şi promte. Angajaţilor de la primărie li s-a explicat care sunt paşii care se impun pentru evitarea unui dezastru în caz de incendiu, dar şi cum se folosesc stingătoarele. Mesajul organizatorilor nu a omis nevoia ca societatea civilă să cunoască îndeaproape măsirile de siguranţă care se impun pentru a minimaliza, pe cât, posibil extinderea unor eventuale incendii. Importanţa unui astfel de exerciţiu vine tocmai din o oarecare lejeritate a acţiunii, a lăsat de înţeles repezentantul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj. „Nu s-a alergat, s-a păstrat distanţa. Întrun alt context, intervin panica şi fumul, iar situaţia la momentul real este complexă, dificil de gestionat fără un instructaj”, a subliniat Alin Drăgan, şeful Serviciului de Prevenire a Incendiilor, din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj.

    Nu au lipsit stângăciile

    Odată dată alarma s-a trecut la evacuarea primăriei de către angajaţi şi vizitatori, dar nu au fost uitate nici bunurile materiale. Cel mai important a fost pasul următor, practica. La stingerea unui mic foc au intervenit cu stingătoarele câţiva voluntari din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă la nivelul Primăriei Târgu-Jiu. Nu au lipsit stângăciile, însă. Peste ele a fost trasă concluzia că tocmai exerciţiile demonstrative le pot înlătura. În plus, angajaţii din Primărie sunt stimulaţi să participe la exerciţii prin documente care întăresc obligativitatea, dar şi printro pregătire practică a personalului, au întărit organizatorii. Scopul a fost acela de a evalua stadiul de pregătire al voluntarilor şi angajaţilor din Primărie, dar şi modul de intervenţie cu mijloacele din dotare. Potrivit lui Ion Stamatoiu, şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Primăriei Târgu-Jiu, în prezent instituţia dispune de 15 extinctoare funcţionale reîncărcate şi 5 hidranţi interiori, unul exterior, dar şi de cinci truse de prim-ajutor.

    Au nevoie de simulare

    Funcţionarii primăriei au găsit binevenită simularea, pentru că practica le completează teoria. „Am înţeles ce avem de făcut. Am desfăcut la extinctor dispozitivul la capăt şi cel de siguranţă. Este util să vezi pe viu ce ai de făcut”, a spus una dintre angajatele Primăriei. „Nu doar pentru noi salariaţii Primăriei sunt necesare astfel de instructaje, ci şi pentru alte instituţii publice. Aşa învăţăm cum să ne apărăm de dezastre inimaginabile”, a completat o altă salariată.

    Voluntari disponibili

    În cadrul Primăriei Târgu-Jiu angajaţii pot primi oricând de la serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă informaţii utile pentru siguranţa lor în caz de incendiu. De altfel, şeful serviciului şi-a exprimat intenţia ca exerciţiile să devină preocuparea şi altor direcţii. De cealaltă parte, astfel de exerciţii dovedesc şi obligaţia societăţii civile de a fi mai receptivă la instruirea şi aplicarea măsurilor.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: