Acasa / Actualitate / Încep lucrările la Centrul Christian

Încep lucrările la Centrul Christian

Persoanele tinere şi adulte cu dizabilităţi vor avea parte de assitenţă într-un nou centru specilaizat .Lucrările vor începe de la finele lunii, iar perioada de execuţie este de 11 luni. Centrul de zi „Christian” va funcţiona în fosta centrală termică de cartier din zona Mioriţei, care va fi reabilitată. Investiţia este asigurată prin programu Programul Operaţional Regional. Beneficiarii vor fi consiliaţipsihologic şi vor lua parte la diverse activităţi de integrare socială.

Înfiinţarea Centrului de zi „Christian” se alătură proiectelor implementate pe fonduri europene şi care au în vedere persoanele cu diferite dizabilităţi de la disfuncţii locomotorii până la cele de văz. Atragerea banilor de la Uniunea Europeană pe programe de investiţii este marcată şi în plan social, nu doar al infrastructurii. Proiectul îmbunătăţeste calitatea serviciilor sociale, adaptate nevoilor beneficiarilor. Acces egal vor avea persoanele cu handicap fizic, locomotor, neuromotor, somatic, vizual, care vor fi antrenate la activităţi de informare, consiliere psihologică şi juridică şi conştientizare socială. Centrul va funcţiona în fosta centrală termică de cartier din zona Mioriţei, care va fi reabilitată, modernizată, toate dotările fiind asigurate prin proiect. Acesta se încadrează pe programul Operaţional Regional, Axa 3, iar investiţia se ridică la aproape 4 milioane de lei. ”Masterplanul de dezvoltare elaborat de primarul municipiului Târgu Jiu , Florin Cârciumaru şi Consiliul Local nu a făcut decât să ducă la continuitate în vederea atragerii de fonduri. Proiectele finalizate şi în curs de finalizare au fost posibile în mare parte cu bani europeni, în condiţiile unui buget local redus”, a precizat Marius Ionescu, director investiţii al Primărie Târgu Jiu.

În privinţa etapelor de execuţie, reprezentantul firmei de construcţie a asigurat că „în prezent se efac pregătirile de şantier, iar potrivit graficului de lucrări, la finalul lunii încep lucrările propriu-zise. Terasamente, demolări interioare şi izolatii ale fundaţiilor deschid şirul etapelor de execuţie, iar în lunile următoare se vor face lucrări la rezistenţa şi compartimentarea clădirii”, a declarat Emil Roman, constructor. Centrul va avea 30-40 de locuri, iar personalul nu va depăşi 5 angajaţi. Persoanele cu dizabilităţi vor putea participa la activităţi diverse, educative şi culturale, pe lângă consiliere psihologică. Astfel, integrarea în comunitate a celor care au nevoie de sprijin se va face cu precădere.

Angajaţii centrului, plătiţi de la buget

De asigurarea serviciilor răspunde un operator specializat, iar costurile sunt suportate de primărie sub forma unei sume aprobate în licitaţie. Salariile le suportă prestatorul de servicii. Printre angajaţi se numără un coordonator de centru, o persoană pentru consiliere individuală şi doi asistenţi sociali. Costul total al acestor servicii este de 13.500 lei/lună.

Scrie un commentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*