spot_img
10.3 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 25, 2024
Altele
    AcasăActualitateÎncepe reabilitarea Ansamblului Monumental „Calea Eroilor”

    Începe reabilitarea Ansamblului Monumental „Calea Eroilor”

    Șapte restauratori vor veghea asupra procedurii de intervenție, de urgență, care va fi demarată de autoritățile gorjene în cazul operelor brâncușiene de la Târgu Jiu. Lucrarea a fost căștigată de o societate din Suceava.

    Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” anunță începerea procedurii de intervenție asupra operelor târgujene.

    “Începând cu data de 15 octombrie 2020, în baza prevederilor Proiectul cadru de urmărire în timp/mentenanță – stabilire proceduri pentru activitatea de urmărire în timp/mentenanță și intervenții la Ansamblul Monumental „Calea Eroilor” şi a Avizul Ministerului Culturii nr. 270/CA/2020, Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” va demara procedura de intervenție de urgență asupra componentelor artistice din piatră din cadrul Ansamblului Monumental „Calea Eroilor” din Municipiul Târgu Jiu.

    Serviciile de proiectare și execuție a lucrărilor sunt asigurate de firma SC MoldRestCom SRL, în baza contractului încheiat cu Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși”, în calitatea sa de administrator al Ansamblului brâncuşian, valoarea contractului fiind de 156.929,50 lei.

    Echipa de lucru este compusă din șapte restauratori, dintre care trei specialiști atestați de Ministerul Culturii, coordonatorul echipei fiind drd. Ionel Gemănar, restaurator piatră, specialist atestat MCC. Acesta este absolvent al UNARTE București, Facultatea de Istoria și Teoria Artei, specializarea Conservare-restaurare, unde de altfel activează în calitatea sa de cadru universitar.

    Menţionăm totodată că, operațiunile care se vor executa în cadrul acestui proiect sunt o primă fază a procesului de resaturare a întregului Ansamblu brâncuşian şi vor cuprinde, în primul rând, documentația de specialitate a intervenției, precum şi activităţi de cercetarea preliminară a operelor, de curățare a depunerilor neaderente prin mijloace uscate, tratament de biocidare, chituirea și plombarea selectivă a zonelor lacunare în care stagnează apa, tratament de biocidare preventivă, verificarea etanșeității acoperișului la partea superioară a lintoului de la Poarta Sărutului”, au transmis oficialii.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: