14.2 C
Târgu Jiu
duminică, aprilie 11, 2021
AcasăActualitateÎntâlnire importantă între autorităţi şi asociaţiile de pacienţi din Gorj

Întâlnire importantă între autorităţi şi asociaţiile de pacienţi din Gorj

Şase asociaţii de pacienţi din Gorj s-au întâlnit ieri cu autorităţile publice locale în cadrul unui proiect menit să înlesnească dialogul dintre aceste autorităţi şi pacienţii care întâmpină diferite probleme în ceea ce priveşte integrarea în viaţa socială. Dezbaterea cu tema „Mecanisme de consultare cu autorităţile publice locale”, organizată de către Asociaţia Romana de Hemofilie, cu sprijinul Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) şi al Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC) şi-a atins scopul, acela de a avea un feedback din partea autorităţilor publice locale.

Reprezentanţii asociaţiilor de pacienţi din judeţul Gorj şi ai autorităţilor locale au participat ieri la dezbaterea cu tema „Mecanisme de consultare cu autorităţile publice locale”, organizată de către Asociaţia Romana de Hemofilie, cu sprijinul Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) şi al Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC). Daniel Andrei, preşedintele Asociaţiei Române de Hemofilie a vorbit despre importanţa acestui eveniment. „Ţinând cont că este un proiect la nivel naţional, ne bucurăm că a ajuns şi la noi în Gorj pentru că nevoia de comunicare există la nivelul întregii ţări cu atât mai mult în cadrul Asociaţilor de Pacienţi, care de multe ori întâmpină probleme de dialog cu autorităţile publice. Suntem 15 persoane cu hemofilie în judeţ. Acest proiect se concentrează pe toate asociaţiile de pacienţi, indiferent de boală, pentru a se crea acest dialog”, a spus Daniel Andrei, preşedintele Asociaţiei Române de Hemofilie. Iulian Petre, unul din promotorii proiectului a declarat că speră ca proiectul să aibă impact şi în Gorj, aşa cum a avut în celelalte judeţe ale ţării. „Evenimentul face parte din Proiectul « Mecanisme de consultare între autorităţile şi asociaţiile de pacienţi », este a 17-a întâlnire pe care o organizăm la nivelul României. Ne propunem construirea unui mecanism de consultare şi colaborare permanentă între autorităţi şi asociaţiile de pacienţi de la nivelul judeţului Gorj, astfel încât pacienţii să fie implicaţi în tot ceea ce înseamnă procesul de elaborare a politicilor publice, atât la nivel local cât şi naţional. Trebuie să existe o consultare permanentă şi cu asociaţiile de pacienţi”, a spus Iulian Petre, director executiv al Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA.

Prefectul a răspuns cererii!

Prefectul Claudiu Teodorescu a răspuns invitaţiei de a fi prezent la întâlnirea de ieri. Mai mult a cerut tuturor asociaţiilor de pacienţi să-i transmită propuneri de proiecte legislative pentru ca ulterior, acestea să fie direcţionate către Guvern, în vederea punerii lor în aplicare. „În perioada următoare dumneavoastră cât şi celelalte asociaţii pe diverse categorii, pe diverse afecţiuni să ne transmiteţi propunerile dumneavoastră legislative şi propunerile de legi pe care aţi dori să le facem. Vreau făcută o întâlnire, nu vreau să avem doar dezbateri. Vreau să ne transmiteţi propunerile dumneavoastră pentru a le transmite mai apoi spre ministere. Dumneavoastră sunteţi cei care simţiţi problemele şi vă rog să ni le semnalaţi”, a spus prefectul Claudiu Teodorescu. Proiectul îşi propune să aducă în prim plan nevoia unei comunicări reciproce constructive între autorităţi şi asociaţiile de pacienţi, a implicării asociaţiilor de pacienţi din judeţ în procesele de dezbatere a politicilor de sănătate şi protecţie socială, a identificării unor probleme din domeniul asigurării serviciilor de sănătate şi protecţie socială, precum şi găsirea mijloacelor optime pentru înlăturarea, ameliorarea acestora ori, după caz, pentru diminuarea efectelor negative ale problemelor identificate.

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -