spot_img
4.1 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 19, 2024
Altele
    AcasăActualitateIordache, mai bogat cu 35 de milioane de euro

    Iordache, mai bogat cu 35 de milioane de euro

    iordacheIon Iordache, patronul „din umbră” al firmei Ydail Construct SRL din Turceni, a devenit un om foarte fericit. Firma sa și-a adjudecat contractul-cadru de întreținere a drumurilor județene pe următorii patru ani, conform ofertei financiare depuse, Iordache urmând să fie mai bogat cu vreo 35 de milioane de euro. Suma este uriașă, cam de trei ori mai mare decât cifra sa de afaceri din anul de apogeu, 2014, când rulajul societății a fost de circa 47 de milioane de lei, adică undeva la 10, 5 milioane de euro. Firma Ydail Construct a fost declarată, neoficial, câștigătoare încă din iulie anul trecut, când s-au deschis ofertele la licitația organizată de Consiliul Județean Gorj. Cu toate acestea, faptul că respectivul contract a fost „suflat” de sub nasul Întreprinderii de Drumuri și Poduri Gorj (IDP), aparținând Consiliului Județean, care a venit cu un preț mai mare, a amânat extrem de mult semnarea contractului, circa 11 luni. În toată această perioadă, atât celelalte firme participante cât și autoritatea contractantă au încercat să schimbe rezultatul procedurii, însă în zadar. Iordache a rămas stăpân pe reparațiile drumurilor județene aflate în administrarea CJ Gorj.

    reparatii-drumuriLicitația pentru lucrările de întreținere și reparare a drumurilor județene aflate în administrarea CJ Gorj a început în luna mai a anului trecut. Pe 30 iunie 2015, Consiliul Județean publica în SEAP anunțul de participare la licitație, estimând o valoare a contractului-cadru pe patru ani de circa 282 de milioane de lei. O lună și jumătate mai târziu, pe 14 iulie 2015, au fost deschise ofertele și, surpriză de proporții, firma care urma să își însușească viitorul contract, conform criteriului de atribuire, respectiv prețul cel mai scăzut, era asocierea formată din Ydail Construct SRL, Romstrade SA și SC Metalcolect Prod SRL. Oferta a fost de 157.107.124,24 lei, adică aproximativ 35 de milioane de euro, cu aproape 2,5 milioane de euro mai mică decât cea depusă de principalul competitor, respectiv Întreprinderea de Drumuri și Poduri Gorj, societate al cărei acționar unic este Consiliul Județean Gorj. IDP-ul și-a asumat că repară și întreține drumurile județene cu 168.792.262 lei, adică 37,5 milioane de euro, cum spuneam, cu 2,5 milioane de euro mai mult decât Ydail. Pe ultimul loc s-a aflat Asocierea SC Diferit și DP Cons SRL, care a venit cu prețul de 192.833.934 lei, în speță circa 43 milioane de euro. Având în vedere că licitația a avut criteriu de atribuire prețul cel mai scăzut, firma controlată din umbră de Ion Iordache, dar administrată, în acte, de un angajat de-al său, Mircea Vărzaru, era câștigătoarea contractului. Numai că, asta, a rămas, vreme de aproape un an de zile, doar teorie. Practic, lucrurile s-au complicat extrem de mult.

    Situație fără precedent: Călinoiu, în dezacord cu comisia

    Câteva luni după deschiderea ofertelor, timp în care s-a făcut și ceva vâlvă mediatică în jurul adjudecării de către Iordache a contractului, licitația a intrat în „stand-by”. Comisia a luat la puricat documentele depuse de fiecare firmă în parte, pentru a vedea dacă se încadrează în cerințele din Caietul de Sarcini, constatând, până la urmă, că toate sunt în regulă, singura departajare între societăți fiind prețul. Astfel, Iordache era, din nou, confirmat drept câștigător. Numai că, din nou, nu s-a întâmplat asta. De data aceasta, blocajul a venit din interiorul Consiliului Județean Gorj, ordonatorul de credite, în speță Ion Călinoiu, luând o decizie fără precedent în istoria achizițiilor publice: nu și-a însușit raportul de evaluare al comisiei de licitație. Situația a fost una extrem de bizară, având în vedere că, teoretic, un șef de instituție numește o comisie care să fie „pe aceeași lungime de undă” cu el.

    Bătăi de cap la ANAP

    Situația a lăsat cu gura căscată și Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP), care a fost solicitată, prin adresă, de către Consiliul Județean Gorj, pentru conciliere între Călinoiu și comisia de licitație. Era pentru prima dată când ANAP se confrunta cu o situație de acest gen, în care comisia numită de un ordonator de credite nu dă un răspuns pe placul său. Principalul motiv pentru care ordonatorul de credite nu și-a însușit rezultatul procedurii a fost acela că nu toți membrii comisiei au fost de acord cu el, astfel, în lipsa unei unanimități, s-au speculat eventuale erori cu privire la evaluarea ofertelor. Numai că, până la urmă, ANAP a lămurit situația, „conciliind” comisia și ordonatorul de credite, însă tot în favoarea lui Iordache, Agenția obligând la continuarea procedurii de atribuire, în speță însușirea raportului și semnarea contractului cu firma câștigătoare, conform ofertei financiare.

    Documentele licitației, inaccesibile participanților

    Cu toate acestea, procedura era departe de a se fi încheiat. În luna martie, una din firmele participante, Diferit SRL, bagă și Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC) în schemă. Societatea a depus o contestație la CNSC, în care solicita să i se pună la dispoziție documentele de la procedura de evaluare, invocând faptul că trecuseră deja 7 luni de la deschiderea ofertelor și Consiliul Județean Gorj nu dăduse nici un răspuns. Sătui de așteptări, reprezentanții firmei au solicitat, astfel, prin CNSC o clarificare în ceea ce privește această licitație care părea să nu se mai încheie. Și, până la urmă, l-au primit, CNSC obligând autoritatea contractantă să pună la dispoziție documentele. Însă, surprinzător sau nu, acest pas nu a făcut altceva decât să complice și mai mult situația.

    Ydail, contestată și de Diferit și de IDP Gorj

    Asta pentru că, după ce firmele participante au pus mâna pe documente, au urmat alte două contestații la CNSC, în care fiecare părea că își dă în cap cu fiecare. Concret, SC Diferit SRL contesta faptul că IDP-ul era în… conflict de interese, având în vedere că este societatea Consiliului Județean Gorj, astfel că solicita eliminarea din competiție, iar IDP Gorj, la rândul său, contesta faptul că Ydail Construct nu are capacitatea tehnică necesară să ducă la îndeplinire contractul. Totodată, Diferit SRL contesta și faptul că ambele competitoare, Ydail Construct și IDP Gorj au venit cu oferte financiare „nejustificat de mici”, cu mult sub limita de 80% din valoarea estimată a contractului. Bineînțeles, solicita descalificarea ambelor, în speranța că, astfel, își va putea adjudeca mult râvnitul contract.

    CJ Gorj, colaborare „timpurie” cu Ydail

    Interesant este, însă, că această contestare „încrucișată” a dat naștere unei colaborări între Consiliul Județean Gorj și Ydail Construct SRL înainte de semnarea contractului. Asta pentru că ambele entități au fost puse în situația de a se apăra, e adevărat, fiecare pe latura ei. Astfel, Consiliul Județean Gorj a demontat contestația Diferit SRL, conform căreia IDP Gorj s-ar afla în conflict de interese, iar Ydail Construct a depus o cerere de intervenție în sprijinul CJ Gorj, în care și-a luat apărarea în fața IDP-ului, arătând că are, de fapt, și capacitatea tehnică dar și financiară pentru a duce la bun sfârșit contractul, conform cerințelor din Caietul de Sarcini. Totul s-a încheiat pe 3 iunie, când CNSC a decis să respingă ca nefondată atât contestația IDP-ului cât și pe cea a SC Diferit SRL. Totodată, a obligat autoritatea contractantă la continuarea procedurii de achiziție. Adică la semnarea contractului cu firma câștigătoare, în speță Ydail Construct SRL.

    Ultima redută: instanța

    În teorie, firma lui Iordache este, pentru a treia oară, câștigătoare a licitației organizate de Consiliul Județean și stăpână pe reparațiile a circa 800 de km de drum județean din Gorj pentru următorii patru ani. Practic, însă, situația nu este pe deplin definitivată, ultima șansă pe care o mai au perdanții fiind atacarea în instanță a deciziei CNSC. Însă, în aproape toate situațiile de acest gen, lucrurile se încheie prost pentru contestatari, instanțele de judecată preferând să nu contrazică autoritățile din domeniu. Adică, de obicei, decizia CNSC rămâne bătută în cuie, instanța nefăcând altceva decât să o confirme încă o dată.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: