Îşi caută dreptatea la CEDO

0
17

Iulia Dănuţ, originară din sat Bâltişoara, comuna Runcu pare să nu mai scape de probleme. Povestea femeii este pe cât de tragică, pe atât de adevărată. Mergând la cimitir, pentru a aduce un omagiu membrilor familie sale, decedaţi, mai precis surorii, mamei şi unui nepot, a constatat, stupefiată că unul dintre morminte, în care se aflau osemintele mamei şi surorii, fusese deschis, fiind înhumat un bărbat. De necrezut însă, şirul poveştii nu se opreşte aici. Femeia acuză preotul, dar şi toţi oamenii implicaţi în ancheta deschisă ulterior, că sunt vinovaţi pentru această „încurcătură”, dar şi pentru că nu şi-au făcut bine treaba, neelucidând nici până în acest moment misterul. Mai mult decât atât, femeia este hotărâtă să meargă la Curtea Europeană a Drepturilor Omului(CEDO), pentru a-şi căuta dreptatea, recurgând chiar la greva foamei, dacă este nevoie.

Iulia Dănuţ vrea să-şi caute dreptatea şi spune că va merge şi până „în pânzele albe” pentru a o găsi, mai precis la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, pentru că este sigură că cineva va elucida misterul care planează asupra mormântului mamei. Povestea a început acum câteva luni, când „împreună cu fiul meu m-am deplasat la cimitirul din comuna Runcu, sat Bâltişoara, la locul unde deţin două morminte alăturate, în care sunt înmormântaţi membrii ai familiei mele, respectiv mama, o soră şi un nepot pentru a aduce un omagiu memoriei acestora, ocazie cu care am constatat cu surprindere că unul din mormintele familiei mele, în care se aflau osemintele mamei şi surorii mele, fusese deschis fiind ulterior înhumată o altă persoană de sex masculin, decedată în urmă cu aproximativ lună”, a spus femeia. Văzând că nimeni nu face nimic pentru a rezolva problema, femeia a început să caute în stânga şi în dreapta, informaţii, încercând să găsească o explicaţie plauzibilă, pentru cele întâmplate. „În urma relaţiilor pe care le-am luat printre cunoscuţi şi verificând şi numele de pe crucea acestuia am aflat că decedatul se numea Ion Iacobescu şi fusese înhumat de soţia sa Natalia Iacobescu şi fiicele sale, în mormântul, proprietatea mea şi familiei mele, fără acordul meu, evident, dar cu concursul direct al preotului parorh Cosmin Popescu”, a mai adăugat Iulia Dănuţ.

Preotul parorh nu recunoaşte nimic

Solicitând o explicaţie preotului parorh, pentru greşeala făcută, aceasta nu a contenit să apară. „am solicitat o explicaţie de la preotul parorh, acesta recunoscând iniţial, că la deschiderea mormântului s-au găsit doar jumătate din oasele mele şi ale surorii. Câteva zile mai târziu, preotul nu a mai recunoscut faptul că în mormântul familiei mele s-au găsit osemintele membrilor familiei mele, astfel că în momentul de faţă eu nu ştiu unde se află acestea. Revoltată fiind, l-am înştiinţat pe preotul parorh că voi cere concursul autorităţilor, în vederea restabilirii situaţiei anterioare, întrucât nu pot accepta că memoria rudelor mele să fie alterată, mai cu seamă că cealaltă făptuitoare numită Iacobescu Natalia a avut o atitudine extrem de agresivă, când i-am cerut socoteală, manifestată prin intoleranţă şi limbaj violent”, a declarat Iulia Dănuţ. Pentru această greşeală femeia cere daune morale de 10 mii de lei. Unii localnici iau apărarea preotului, spunând că este nou în parorhie şi nu şi-a dat seama de greşeală. Văzând că nu se rezolvă nimic, femeia a înaintat plângere penală pentru săvârşirea infracţiunii prevăzută de art 319 penal, împotriva numiţilor Cosmin Popescu şi Nataliei Iacobescu, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu. De asemenea Iulia Dănuţ a înaintat o plângere şi la Poliţia Runcu, dar şi la cei de la IPJ Gorj, dar s pare că nimeni nu face nimic.

Unde este adevărul?

În urmă cu ceva timp, femeia a reuşit să facă în aşa fel încât cineva să se deplaseze la faţa locului, să ancheteze cazul, dar situaţia tot nu s-a rezolvat „La faţa locului aveam să constat că nu se luaseră măsuri de conservare a aspectului locului faptei, în perimetru aflându-se intrat făptuitorul Cosmin Popescu, însoţi de un grup de presiune. Venit la faţa locului şi specialistul criminalist, acesta a uitat să facă marcarea drumului de acces către perimetrul cercetat. .(…) Consider că cercetarea a fost una superficială şi din alt punct de vedere, întrucât nu s-a făcut nici o schiţă a locului cercetat, cel puţin nu în prezenţa mea. Deşi a fost de faţă şi fiul meu, cel cu care constatasem fapta, organul de cercetare penală nu a considerat de cuviinţă să-i solicite punctul de vedere”, a spus femeia, cu lacrimi în ochi. În plângerea înaintată atât Parchetului cât şi organelor abilitate să rezolve problema, au fost precizate şi numele martorilor, însă se pare, organul de cercetare penală nu a considerat util soluţionării dosarului convocarea acestora, cu ocazia cercetării la faţa locului în vederea confirmării sau infirmării celor spuse se Iulia Dănuţ. Calvarul prin care trece Iulia Dănuţ nu se opreşte aici. Convinsă fiind că nimeni nu îi va da dreptate, este hotărâtă să meargă până la Curtea Europeană a Drepturilor Omului „sunt hotărâtă să merg la CEDO, şi chiar să fac greva foamei, pentru a recupera ce îmi aparţine. Am înaintat deja un memoriu Ministrului Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, pentru a vedea ce se întâmplă în teritoriu şi de asemenea intenţionez să fac un memoriu şi preşedintelui Traian Băsescu”. Femeia a spus convinsă că motivul care a determinat-o să meargă mai departe a fost acela că şeful de post de la Runcu, în prezenţa fiului dar şi a fostului preot, cel care s-a ocupat de cele creştineşti, atunci sora şi mama au decedat i-a sugerat să deschidă celălalt mormânt, pentru a vedea dacă acolo se află sora şi mama, iar dacă nu se va găsi nimic, atunci se va începe o nouă anchetă. Dar femeia nu înţelege de ce nimeni nu face nimic şi fiecare se dă după deget, atunci când e vorba de soluţionarea cazului.

Vorbele circulă…ca vântul

Localnicii sunt îngroziţi de povestea femeii şi spun că asemenea cazuri nu au mai existat în comună. Unii localnici îi ţin apărarea preotului, susţinând că este decât de trei ani în parorhie şi nu ar fi în stare de o asemenea faptă, alţii spun că a fost o greşeală. Femeia a mai auzit zvonuri cum că unii localnici ar fi văzut cum osemintele au fost aruncate pe apă. Alţii spun că rămăşiţele trupeşti au fost îngropate lângă un gard de lângă cimitir, iar preotul este văzut des slujind acolo. Ancheta este în desfăşurare, dar până la soluţionarea cazului, femeia este hotărâtă să îşi facă singură dreptate. Din păcate, preotul comunei nu a putut fi contactat telefonic, pentru a infirma sau confirma spusele femeii.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here