spot_img
15.7 C
Târgu Jiu
vineri, martie 29, 2024
Altele
    AcasăActualitateIstoria Bulevardului Republicii din Târgu Jiu! Află cum s-a numit strada în...

    Istoria Bulevardului Republicii din Târgu Jiu! Află cum s-a numit strada în trecut

    Strada Republicii din Târgu Jiu are o istorie inedită. Deși acum este o zonă importantă din orașul nostru, în trecut aici era doar un drum care ducea către gară. În acest loc nu erau case, locuințele fiind realizate mai târziu. Și tot prin dezvoltare, casele au fost demolate și înlocuite încet cu blocuri.

    Din cartea „Târgu Jiu * Case * Oameni * Destine”, a scriitorului Ion Duguleanu, aflăm istoria Bulevardului Republicii din Târgu Jiu, stradă care a dus din centrul orașului către gara din Târgu Jiu începând cu anul 1888. Autorul cărții menționate precizează că în acest loc nu se aflau case, fiind un simplu drum care ducea spre gara din oraș. „Lucrarea lui Alexandru Ștefulescu, «Istoria Târgu Jiului», deși apărută în anul 1906, face doar sumare referiri la situații și evenimente petrecute în primii ani secolului XIX. Nici această lucrare și nici harta care o însoțește nu amintesc nimic despre noul bulevard care va porni din fața Gimnaziului «Tudor Vladimirescu» spre sud-est, până la gara CFR. Singurele mențiuni sunt cele privitoare la data de 1 iulie 1888, când a venit primul tren în gara Târgu Jiu și o imagine din acei ani a bulevardului Brătianu, având gara în fundal. Prima este cea a gării Târgu Jiu așa cum arăta ea la începutul secolului XX, iar a doua este o imagine a noului bulevard, privit dinspre clădirea Gimnaziului «Tudor Vladimirescu». Nici recensământul din anul 1899 nu indică vreo locuință pe această stradă. Cred că până în anul 1900 este chiar impropriu să o numim stradă, căci ea era doar un drum pe care treceau câteva care spre gară și de acolo spre oraș”, scrie Ion Duguleanu în cartea „Târgu Jiu * Case * Oameni * Destine”, ediția 2016.

    După anul 1900, zona s-a dezvoltat, iar strada a fost numită I.C.Brătianu. Ulterior, Bulevardul a fost numit Republicii, nume pe care îl poartă și în prezent.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: