4.3 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 15, 2021
AcasăActualitateIstoria inedită a impozantei statui ce aparţine lui Tudor Vladimirescu! A fost...

Istoria inedită a impozantei statui ce aparţine lui Tudor Vladimirescu! A fost realizată la Milano!

statuie tudorStatuia pandurului Tudor Vladimirescu este una din monumentele de referinţă din oraşul Târgu-Jiu. Istoria sa este impresionantă, obiectivul fiind realizat la mii de kilometri distanţă de locul unde se află amplasată în prezent. Sculptura care cinsteşte memoria conducătorului Revoluției de la 1821 a fost realizată la Milano, fiind primul monument amplasat în municipiul Târgu-Jiu, în parcul de vis-a-vis de Colegiul Național „Tudor Vladimirescu”.

Prezența acestei lucrări aminteşte tuturor de originile pandurului care este o figură emblematică în istoria Țării Românești. Statuia a apărut ca urmare a unei dezvoltări a orașului. „La sfârşitul secolului al XIX-lea, oraşul Târgu-Jiu a cunoscut o dezvoltare edilitară ce a implicat construcţia unor importante clădiri publice, sistematizarea străzilor, introducerea iluminatului stradal. În aceeaşi perioadă, oraşul a fost pus în legătură directă cu cele mai importante centre urbane ale ţării odată cu extinderea reţelei naţionale de căi ferate. Astfel, în iulie 1888, a fost inaugurată calea ferată Târgu Jiu – Târgu Cărbuneşti – Filiaşi ce asigură legătura cu oraşul Craiova şi, implicit, cu oraşul Bucureşti. În anul 1890 a fost construită clădirea Liceului «Tudor Vladimirescu», situată în zona centrală a Târgu Jiului, în apropierea Şcolii Primare de Băieţi. În faţa clădirii Liceului «Tudor Vladimirescu» avea să fie amplasată prima statuie din oraşul Târgu-Jiu”, scria profesorul gorjean Valentin Pătrașcu în urmă cu aproximativ patru ani.

Statuia este realizată din bronz, ea fiind realizată de sculptorul gorjean Constantin Bălăcescu. Opera realizată de acesta a fost turnată într-un atelier din Milano, iar apoi transportată la Târgu Jiu și amplasată în locul unde se află și astăzi, într-un părculeţ amenajat în faţa intrării principale a Colegiului Național „Tudor Vladimirescu” şi în vecinătatea caselor ce au aparţinut pitarului Vasile Moangă, locul unde Tudor Vladimirescu a poposit atunci când s-a aflat la Târgu Jiu, în anul 1821. „Statuia a fost inaugurată în anul 1898, an în care a început şi construcţia unui nou sediu al primăriei oraşului Târgu Jiu. Începerea lucrărilor de construcţie a primăriei era prezentată de către Alexandru Ştefulescu în lucrarea «Istoria Târgu-Jiului», editată în 1906, astfel: «La 22 august 1898 s-a pus peatra fundamentală a palatului municipal în prezenţa Alteţei Sale Prinţului Ferdinand, moştenitorul tronului. Tot în 1898 i s-a ridicat o statuie de bronz Domnului Tudor, drept recunoştinţă pentru sacrificarea sa eroică pentru naţiune»”, mai consemnează profesorul Valentin Pătrașcu într-un articol din primăvara anului 2011.

Impozanta statuie a lui Tudor Vladimirescu este amplasată pe bucăți mari de piatră, iar la baza acesteia se află un leu turnat tot în bronz.

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -