Acasa / Actualitate / Jaful din bani publici de la Direcția Publică Motru, nepedepsit după ani buni de la prejudiciere

Jaful din bani publici de la Direcția Publică Motru, nepedepsit după ani buni de la prejudiciere

adresa motruBanii încasați ilegal de către angajații Direcției Publice Motru în urmă cu mai bine de patru ani nu au fost recuperați nici până în prezent în integralitate, astfel că jaful din bani publici nu a fost plătit de cei vinovați. Ilegalitatea a fost descoperită în anul 2014 în urma unui control al Curții de Conturi, atunci când au fost depistate abuzurile și ilegalitățile directorului Cosmin Morega, cel care a cumpărat inclusiv mașină din banii instituției, deși achiziționarea contravenea legii la momentul respectiv. Un raport întocmit de Curtea de Conturi în 2014 demonstra cum directorul și-a acordat indemnizații, sporuri și prime, inclusiv alocație de hrană și medicamente.

Direcția Publică Motru a fost prejudiciată cu sume importante, unul dintre beneficiarii ilegalităților comise fiind Cosmin Morega, directorul societății. Curtea de Conturi a depistat că personalul contractual a beneficiat de un drept special pentru menținerea sănătății în cuantum de 15 lei pe zi. Pentru acești bani, societatea nu a calculat, declarat și achitat impozit pe venit, astfel că în urma controlului, sumele imputate au fost de 955.319 lei. Raportul Curții de Conturi arată că „directorul general al SC Direcția Publică Motru SA, care a ocupat această funcție în perioada 2011-2013, a beneficiat de o indemnizație mai mare decât cea legală, care nu poate depăși nivelul indemnizației lunare acordate prin lege pentru funcția de viceprimar, precum și alte beneficii la care nu avea dreptul (…) În aceeași perioadă, directorul general a mai beneficiat nelegal de prime de sărbători (…)”.

Același director, decis să devalizeze societatea la conducerea căreia a fost pus, și-a cumpărat în anul 2011 mașină de serviciu contrar prevederilor ordonanței de Guvern privind unele măsuri de reducere a cheltuielilor publice. Astfel, Cosmin Morega a eludat prevederile legii și a achiziționat prin intermediul societății, în leasing, un autoturism marca Volkswagen Jetta, prețul autovehiculului fiind de 56.723,95 lei, inclusiv TVA. Cu toate că au fost dispuse măsuri de Direcția Generală a Finanțelor Publice Craiova pentru recuperarea banilor, nici până în prezent nu a fost recuperată suma, iar acest lucru este confirmat de angajații Direcției Publice Motru într-o adresă trimisă către cotidianul „Impact în Gorj”, documentul oficial demonstrând că salariații societății sunt corigenți la limba română. „ Suma de 56.724, ce reprezintă contravaloarea autoturismului Volkswagen Jetta, nu a fost recuperată, măsurile stabilite DGRFP Craiova fiind în procedură de contestare. În momentul de față autoturismul este funcțional 100% și se află în patrimoniul societății fiind folosit în interesul acesteea”, scrie în adresa Direcției Publice Motru.

Același document care demonstrează „competența” angajaților instituției ne precizează că doar o parte din banii oferiți ilegal au fost recuperați. „Sumele datorate de angajații existenți în unitate sunt în curs de recuperare, un număr de 40 de salariați au achitat au achitat integral contribuțiile. Directorul general a achiatat în totalitate sumele reprezentând drepturi speciale pentru menținerea sănătății”, se mai arată în adresa Direcției Publice Motru.

Direcția Generală a Finanțelor Publice Craiova a mai descoperit aici și alte abuzuri, precum achiziționarea de asistență juridică fără aprobarea și mandatarea reprezentanților unității administrativ teritoriale, respectiv Consiliul Local Motru. Cu toate că ilegalitățile au fost multe, în cele din urmă, la Motru, jafurile din bani publici rămân nepedepsite.

Scrie un commentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*