spot_img
15 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 20, 2024
Altele
    AcasăActualitateLa Măceşu, a fost inaugurat Muzeul Crucilor

    La Măceşu, a fost inaugurat Muzeul Crucilor

    Autorităţi locale şi judeţene, alături de oameni de cultură, au luat parte ieri la inaugurarea Muzeului Crucilor, ce se află situat în satul Măceşu, din apropierea oraşului Târgu Cărbuneşti. Zeci de cruci din lemn, vechi şi bogate în tipologie, pot fi de ieri admirate de toţi iubitorii de tradiţii şi cultură.

    Inaugurarea muzeului a prilejuit autorităţilor locale şi judeţene să îşi exprime aprecierea pentru strădania celor care au făcut posibilă existenţa muzeului. Au punctat şi nevoia ca valorile să fie păstrate în Gorj, chiar şi prin contribuţii culturale. Cum gorjenii traversează „Săptămâna Turismului în Gorj”, nici nu se putea un prilej mai potrivit pentru şeful judeţului de a se arăta mândru şi încântat că manifestarea complexă se face auzită. „Arătăm astfel că ne pasă de cum este promovat un judeţ bogat în valori, iar componenta turistică se dezvoltă şi prin cultură”, a precizat Ion Călinoiu. Mai mult, şeful judeţului a dat asigurări privitoare la starea regretabilă a drumului, că se vor face lucrări şi că a purtat discuţii cu autorităţile locale. Nu au lipsit cererile de sprijin la acest capitol. Rămâne ca şi drumul să arate altfel, pentru că ar fi păcat pentru potenţialul adus de un muzeu inedit. De altfel, oamenii de cultură prezenţi nu arătat ocazia de cere sprijin pentru repararea drumului ce duce la muzeu, dar au şi punctat că acţiunea de la Măceşu este găzduită într-o amplă acţiune de care responsabil se face CJ. ”Profit de prezenţa lui Călinoiu să-l rugăm să ne sprijini în asfaltarea drumului care duce la muzeu”, a subliniat Ion Cepoi, directorul Centrului pentru Conservarea şi Promovarea Culturii tradiţionale.

    Totul a început acum trei ani

    Ideea unui astfel de muzeu aparţine lui Pompiliu Ciolacu, cel care a avut răbdarea şi dorinţa ca obiceiurile legate de cruci şi spiritualitate să nu se piardă. Patru alei separă, în locaţia aleasă pentru Muzeu, cele 60 de cruci. Printre ele se află cruci de izvoare, de trecere, dar acestea sunt doar câteva din exemple, a spus Ciolacu Crucile sunt unice, iar acest lucru merită din plin atenţia publicului şi nu numai. ”Sunt unice, iar pentru mine este ceva extraordinar. Sunt cruci care reprezintă foarte bine zona de nord a judeţului, Novaci, Baia de Fier, zona de sub munte, dar şi localităţi Cărpiniş sau Stoina. Crucile sunt speciale şi pentru că au sculptură, dar şi lemnele de pictură naivă, executate simplist”, a declarat Pompiliu Ciolacu, iniţiatorul Muzeului Crucilor. Crucile vor avea parte şi de un acoperământ, pentru a fi ferite de intemperii, spune Ciolacu. Proiectul său mai are o ambiţie, ca în zonă să existe şi un schit, iar ulterior chiar, să auzim de o tabără de sculptură religioasă pentru copii. Deosebit de importantă este însă restaurarea crucilor.” Vom proteja crucile de intemperii prin soluţia unui acoperiş, dar intenţionăm ca ele să fie restaurate în totalitate. Ideea schitului mi-a venit intr-o noapte, l-am visat, pentru că este bine ca aici să existe astfel şi pază zi şi noapte, iar turiştii care pot veni oricând să aibă unde trage şi unde se închina. În plus, există şi biserica”, a subliniat Pompiliu Ciolacu, directorul de la Paltul Copiilor şi fondatorul muzeului de la Măceşu.

    Crucile leagă oamenii de loc

    Dintre invitaţi, nu a lipsit directorul Muzeului de Etnografie de la Craiova, Bălosu Cornel, care a punctat că deşi fără prea mare importanţă pentru oamenii locului, crucile înseamnă mai mult decât moarte, sunt pline de sensuri şi leagă existenţa omului de ţărână în care, fiecare dintre noi, ne întoarcem.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: