Liceanul gorjean care s-a calificat la Olimpiada Internațională de Lingvistică. A terminat cu 10 toți anii de învățământ

0
1058

Un elev din clasa a X-a la Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu“ din Târgu-Jiu a reuşit să se califice în lotul României care va participa la Olimpiada Internaţională de Lingvistică.

Este pentru prima dată când un elev din judeţul Gorj reuşeşte să se califice în Lotul României la Olimpiada Internaţională de Lingvistică. De asemenea, Mihai-Alexandru Bratu a participat şi la faza finală a Olimpiadei de Informatică.

Mihai-Alexandru Bratu a povestit că probele s-au desfășurat online din cauza pandemiei de COVID-19: „Prima probă a avut loc la sfârşitul lunii februarie şi a constat în rezolvarea a trei probleme în patru ore. Primii 10 la sută dintre participanţi la secţiunea de perfomanţă s-au calificat, apoi, la Olimpiada de Lingvistică Asia-Pacific, unde România a fost ţară invitată. A două probă s-a desfăşurat pe data de 10 aprilie şi a constat în cinci probleme în cinci ore. Concursul s-a desfăşurat online din cauza pandemiei de COVID-19. Cea mai mare problemă pentru mine a fost încadrarea în timp deoarece problemele au fost cu un grad de dificultate ridicat“.

S-a clasat pe locul trei la nivel național

Mihai-Alexandru a ocupat locul trei la nivel național: „Am obţinut 40,5 puncte din 100 de puncte, iar la nivelul naţional m-am clasat pe locul trei. Primii zece s-au calificat în lotul lărgit al României“, a povestit liceanul. El a obţinut medalia de bronz la concursul internaţional şi de argint la nivel naţional.

Un nou examen pentru a participa la Olimpiada Internațională

Liceanul de la CNTV va susţine un nou examen pentru calificarea în lotul restrâns al României. „Am început să facem pregătiri. Va fi o şedinţă în fiecare săptămână şi o să aprofundăm fiecare capitol al lingvisticii. În final, la sfârşitul lunii mai, vom susţine o probă de selecţie, în urma căreia primii patru se vor califica la Olimpiada Internaţională, care se va desfăşura într-un centru din ţară“, a relatat Mihai-Alexandru.

Acesta a terminat cu media 10 toţi anii școlari din ciclul gimnazial, precum și în primul an de liceu.

Mihai-Alexandru a descoperit Lingvistica în clasa a V-a, când a participat la primul concurs. „Această disciplină presupune foarte mult lucru individual“, a adăugat Mihai.

O disciplină nouă

Cristina Goanţă, profesor de Limba şi Literatura Română care l-a pregătit pe Mihai-Alexandru la lingvistică, spune că Lingvistica este o disciplină necunoscută: „Primesc texte în limbi necunoscute de cele mai multe ori, unele dintre ele chiar dispărute, şi traducerea în limba română a unor structuri gramaticale şi, pe baza asocierilor logice, pentru că sunt structuri repetitive, trebuie să descopere reguli care se repetă.

Este o disciplină necunoscută, care nu este studiată în programa şcolară. Lingvistica presupune studiul unei limbi sub toate aspectele sale. Din acest motiv, olimpiada este legată de profesorii de Limba şi literatura română şi a fost preluată de catedrele de Limba Română”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here