Licitație internațională lansată pentru întocmirea studiului de fezabilitate în vederea exploatării grafitului de la Baia de Fier

0
409

Societatea Națională a Sării Salrom, care se află în subordinea Guvernului prin Ministerul Economiei, a lansat în sistemul electronic de achiziții publice o licitație pentru achiziționarea unui studiu de fezabilitate pentru exploatarea resurselor de grafit, conform publicației e-energia.ro.

Licitația pentru achiziționarea studiului de fezabilitate va fi de nivel internațional. Este vorba despre “exploatarea și valorificarea superioară a șisturilor grafitoase de la cariera Ungurelașu și Cătălinu – Baia de Fier”, potrivit anunțului de licitație.

Ofertele pot fi depuse pe data de 4 august.

Baia de Fier, singurul loc din România de unde se extrăgea grafitul

„În România nu există grafit în stare pură, ci doar în șisturi grafitoase. Singurul loc din țară în care se extrăgeau aceste șisturi a fost exact zona Baia de Fier, în județul Gorj, și se scoteau circa 40.000 de tone pe an. Cariera Ungurelașu, cea care ar putea fi redeschisă acum, a fost închisă în anii 2000, pentru că nu ar fi fost profitabilă, dar mai are încă licență activă, cel puțin potrivit unor informații primite de noi de la ANRM anul trecut“, arată publicația e-energia.ro.

Pentru ce se folosește grafitul

Grafitul are, în prezent, mai multe aplicații industriale, fiind un minereu extrem de căutat. El este folosit în electrolizoare, unde prin descompunerea apei prin folosirea energiei electrice se obține hidrogenul, care este văzut drept una dintre cele mai importante surse de energie a viitorului. De asemenea, grafitul este folosit în industria bateriilor, alături de Litiu și Cobalt.

De asemenea, grafitul este materia primă pentru grafen, despre care s-a spus că este materia primă a secolului XXI, un material cu proprietăți uimitoare care începe deja să fie folosit în noua industrie energetică. Grafenul este de 200 de ori mai puternic decât oțelul dar de 1.000 de ori mai ușor decât o foaie de hârtie. Este cel mai bun conductor de electricitate de la ora actuală. O baterie cu grafen se încarcă de cinci ori mai repede decât una litiu-ion și înmagazinează cu 45% mai multă energie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here