7.7 C
Târgu Jiu
vineri, februarie 26, 2021
Acasă Actualitate Lobby politic pentru includerea operelor lui Brâncuşi în UNESCO

Lobby politic pentru includerea operelor lui Brâncuşi în UNESCO

- Advertisement -

Prezent la Târgu-Jiu, ieri, în cadrul festivităţii de deschidere a noului an academic, premierul Victor Ponta a vorbit şi despre includerea operelor brâncuşiene în patrimoniul UNESCO. Acesta susţine că Ansamblul Monumental „Calea Eroilor” nu a fost inclus deocamdată în patrimoniul internaţional din cauză că nu a fost făcut suficient lobby politic.

coloana infint

Premierul a declarat că în prezent se lucrează la completarea dosarului, astfel ca operele celui mai mare sculptor român să ajungă pe lista UNESCO. De asemenea, primul-ministru nu s-a ferit să spună că este vorba şi despre lobby politic. „Am discutat cu cel care a lucrat la raport, domnul Sergiu Nistor, care este şi consilierul preşedintelui Iohannis şi cu Ministrul Culturii şi cu cei din Comisia UNESCO ca să pregătim dosarul să le placă şi lor, că degeaba ne place nouă. Şi mai trebuie ceva, lucru pe care vi-l spune foarte direct, lobby politic. A fost în Germania comisia anul acesta, nu i-a interesat de noi, eu credeam că acum Germania ne va iubi, nu ne-a iubit. N-am avut lobbyul necesar, dar nu este respinsă cererea, acesta fiind cel mai important lucru pentru că dacă era respinsă n-o mai puteam depune şi repet, împreună cu expertul, care acum este şi consilier prezidenţial şi Ministrul Culturii, domnul Vulpescu, să-l facem mai bine şi să facem şi lobby pentru că nu se rezolvă nimic fără lobby pe plan european. Am avut o discuţie şi voi aproba imediat documentele pe care mi le propun cei doi”, a declarat premierul Victor Ponta.

„Aş aloca acum bani”

Cât despre restaurarea operelor marelui Brâncuşi, Victor Ponta a declarat în cadrul conferinţei de presă că ar aloca bani în orice moment, doar că aceştia nu s-au solicitat. Atunci, a intervenit primarul municipiului, Florin Cârciumaru, care a explicat faptul că trebuie finalizat noul proiect început, prin care se fac cercetări de către Institutul Naţional de Cercetare în Optoelectronică, asta după ce Ministerul Culturii nu a mai dorit să lucreze după proiectul efectuat de Dorin Dănilă. „Ministerul Culturii n-a vrut şi nu vrea să mai lucreze după proiectul făcut de Dănilă şi au băgat în lucru un nou proiect pentru reparaţiile necesare. Proiectul se bazează şi se va reveni pe cercetări făcute, cercetări care au început deja la Poarta Sărutului, la operele din piatră şi se vor extinde şi la Coloană. Pe baza acestor cercetări se va definitiva proiectul”, a explicat primarul Florin Cârciumaru. Întrebat de unul dintre jurnalişti despre posibilitatea de repatriere a osemintelor lui Constantin Brâncuşi, premierul a declarat scurt că autorităţile nu sunt de acord deoarece îl consideră pe marele sculptor cetăţean francez. „Nu trebuie să creăm prea multe iluzii. Statul francez îl consideră cetăţean francez şi conform legislaţiei franceze, nu poţi să iei osemintele”.

- Advertisement -

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai citite stiri

Comentarii recente