spot_img
10.7 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 19, 2024
Altele
    AcasăActualitateLocalnicii din Urdari suferă din cauza lipsei ape. „Fântânile au secat, iar...

    Localnicii din Urdari suferă din cauza lipsei ape. „Fântânile au secat, iar apă la rețea nu avem“

    Localnicii satului Hotăroasa, din comuna Urdari, se plâng de lipsa apei pe timpul verii. Apa este furnizată doar câteva ore pe zi, spre disperarea oamenilor, ale căror fântâni au secat, după ce lucrările miniere au ajuns în zonă. „Am două fântâni, una la poartă și alta în grădină. Au rămas fără apă de 7-8 ani de când a ajuns cariera în zona noastră. Avem apă de la rețeaua publică, dar vara este restricționată mereu. Noi suntem la capătul satului și apa nu ajunge la noi. Acum am înțeles că s-a ars o pompă și de asta nu mai avem apă. Așa se întâmplă tot timpul verii. Avem apă de la 8,00 la 10,00 dimineața. Seara vrem să ne spălăm, dar nu putem, că nu avem cu ce. Seara avem apă doar două ore. Localnicii care stau pe coastă nu văd apă deloc vara“, ne spune Valentina Cilibiu.

    „Apa este plină de mizerie“

    Oamenilor le este teamă să consume apă de la rețea, pentru că este plină de impurități și are o culoare maronie, astfel că merg kilometri întregi ca să ia apă de la o pompă racordată la conducta care vine de la Izverna și alimentează orașul Craiova. „Merg cu soțul meu cu mașina la Cocoreni, la pompă, și luăm apă de acolo pentru consum. Mai cumpărăm baxuri de apă plată. Atunci când vine apa, nici nu te poți folosit de ea, pentru că este neagră. Asta se întâmplă mereu când se ia apa. Apa este plină de mizerie și nu poate fi folosită“

    Primar: „S-a ars pompa“

    Mihai Calotă, primarul comunei Urdari, a spus că situația a apărut pentru că s-a ars o pompă: „Vineri după-amiază s-a ars o pompă. Avem contract de întreținere a lor cu întreprinderea minieră. Am vorbit la UEF Motru, care ne asigură întreținerea și urmează să o montăm“.

    Acesta a precizat că peste puțin timp va fi dată în folosință o nouă investiție în alimentarea cu apă: „Pe timpul călduros nu ajunge apa, astfel că lucrăm la a doua investiție de alimentare cu apă, care se ridică la suma de 84 de miliarde și va fi finalizată peste o lună și jumătate. Dacă nu era această pandemie, investiția ar fi fost finalizată până acum. Noul bazin are 400 de metri cubi și forajele sunt săpate“.

    Primarul comunei Urdari susține că apa este potabilă acum, după ce s-au făcut o serie de investiții: „Apa nu îndeplinea parametrii și în urmă cu doi ani am investit peste 70.000 de lei pentru stația de tratare. E vorba de amoniu. Are 1,2, în loc de 0,5. Avem autorizația de la Apele Române. Apa este potabilă acum“.

    Primarul Mihai Calotă spune că s-a aprobat în Consiliul Local trecerea sistemului de alimentare la ADIA și sub administrare Aparegio, transferul urmând să se facă în perioada următoare.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: