Acasa / Actualitate / Bustul lui Brâncuși din comuna natală realizat de unul dintre ce mai valoroși sculptori români

Bustul lui Brâncuși din comuna natală realizat de unul dintre ce mai valoroși sculptori români

Pe raza localității Peștișani se află două busturi ale marelui sculptor Constantin Brâncuși. Cele două lucrări au o valoare foarte mare, pentru că au fost realizate de către doi sculptori de valoare din istoria artei românești. Cele două busturi au fost evaluate de către un expert, la solicitarea Primăriei Peștișani. „În fața școlii generale se află bustul realizat de Ion Vlad, în anul 1967. Acesta este considerat al doilea mare sculptor al României după Constantin Brâncuși. A fost demolat gardul care împrejmuia acest bust și se va realiza altul, dar prin spatele lui“, a menționat Cosmin Pigui, primarul comunei Peștișani.

Ion Vlad s-a născut în anul 1920, în localitatea Fetești. În 1939  a intrat la Academia de Arte Frumoase din Bucureşti şi este discipol al lui Cornel Medrea. A fost distins cu „Premiul de Stat“, în anul 1964. O perioadă de cinci ani a fost profesor de modelaj la Institutul de arhitectură „Ion Mincu“. Sculptorul a realizat fațada faimoasă a Operei Române din București.

În anul 1965 a părăsit țara și s-a stabilit în Franța. „Printre lucrările mai importante din perioada franceză a artistului se numără o decorație murală din beton, de 100 mp, realizată în 1978 pentru „Musique, Diffusion Francaise, La Bois-Colombes”, și două sculpturi murale în bronz și ciment, din anul 1979, realizate pentru Spitalul „Saint Joseph” din Stockton, San Francisco (California)“, notează publicația „Identitatea“. În 1972, artistul român primeşte cetăţenia franceză. În 1975 devine profesor de sculptură şi desen la Universitatea Sorbona din Paris. Pe 9 Martie 1991, după ani grei departe de ţară, Ion Vlad este desemnat ca Membru de Onoare al Academiei Române.

Bustul din Hobița a fost realizat de sculptorul Vasile Năstăsescu

Al doilea bust al lui Brâncuși se află în parcul de lângă Casa Muzeu de la Hobița. „Lucrarea a fost realizată de Vasile Năstăsescu în anul 1973, un mare sculptor al României“, a spus primarul Cosmin Pigui.

Sculptorul Vasile Năstăsescu a mai realizat la Târgu Jiu bustul generalului Gheorghe Magheru, care se află pe strada Popa Șapcă.

Scrie un commentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*