spot_img
6.2 C
Târgu Jiu
marți, martie 19, 2024
Altele
    AcasăActualitateLupul și liliacul mediteraneean cu potcoavă tergiversează o investiție importantă pentru Tismana

    Lupul și liliacul mediteraneean cu potcoavă tergiversează o investiție importantă pentru Tismana

    Primăria orașului Tismana este nevoită plătească sume importante de bani pentru tot felul de aberații birocratice. Acum trebuie să întocmească un studiu de impact cu privire la efectele pe care le va avea captarea unui izvor asupra lupului, liliacul mediteranean cu potcoavă mic și mare.

    Este vorba de captarea unui pârâu care se pierde printre pietre ca urmare a fenomenului carstic. Apa poate fi folosită la alimentarea cu apă a satelor Vâlcele și Topești care se confruntă cu probleme în timpul verii.

    Studiul a fost solicitat de către Agenția pentru Protecția Mediului Gorj. „Am auzit și eu acum de existența liliacului mediteraneean mic și mare cu potcoavă. Nu știu dacă există aceste specii, dar în avizul pentru obținerea de la Mediu a dreptului de a construi captarea este menționată și efectuarea studiului de impact aspra lupului și a liliacului mediteranean mic și mare cu potcoavă. De ce o captare de apă ar putea să afecteze cele două specii? Noi nu luăm apa din peșteră, iar lupul nu se otrăvește dacă bea apă de acolo. Cred că facem un bine pentru aceste specii. Acestea sunt ciudățeniile României. Un studiu de impact de acest fel se face de către o firmă specializată contra, evident, unei sume de bani. O să mai dureze“, mărturisește Marian Slivilescu,

    Primăria Tismana vrea să realizeze un mic baraj

    Investiția nu are vreun impact asupra mediului pentru că pârul pe care autoritățile din Tismana vor să-l capteze se pierde, apoi, printre stânci. Lucrarea constă în realizarea unui mic baraj. „Pe albia pârâului respectiv se face un baraj și apare un luciu de apă. Când ajunge la nivelul barajului, apa deversează și noi preluăm apa printr-o țeavă. Noi vrem să luăm din debitul pârâului cam 20 la sută din acesta, cam 1 litru pe secundă“.

    70.000 de lei doar pentru întocmirea documentației

    Conducerea Primăriei Tismana încearcă de aproximativ un an și jumătate să obțină terenul pe care se află pârâul. Acesta a aparține Romsilva și vrea să-i ofere, în schimb, un teren forestier de aceeași suprafață, care este amplasat într-o zonă mult mai bună, în apropierea unui drum național. „Suntem în faza finală de obținerea a avizelor de la Romsilva. Dar nu s-a terminat aici. Trebuie, apoi, să obținem alte avize de la Garda Forestieră Vâlcea, după care va urma Apele Române. Până acum am cheltuit pe studii geologice, hidrologice, pe cadastre, studiu de fezabilitate aproximativ 70.000 de lei“, a menționat Marian Slivilescu.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: