8.6 C
Târgu Jiu
luni, mai 25, 2020
Acasă Actualitate Mai multe locuri în învățământul dual. A fost lansată coaliția VoHub

Mai multe locuri în învățământul dual. A fost lansată coaliția VoHub

Mai mulți elevi gorjeni vor putea urma învățământul dual, prin care vor beneficia de două tipuri de burse, una din partea statului și alta din partea unor societăți comerciale partenere.

VoHub – coaliţia pentru promovarea învăţământului profesional dual în România a fost lansată în urmă cu două zile. Asociaţia Hands Across Romania, Fundaţia Schottner Servicii Sociale, Asociaţia Commit 2 Evolution, Centrul Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic, ENGIE Romania, Federaţia Industriei Hoteliere din România (FIHR), Grupul City Grill sunt printre primii membri ai coaliţiei VoHub.

„VoHub vrea să fie, în primul rând, o voce pentru principalii beneficiari ai acestui tip de învăţământ: elevii. Pornim la drum cu optimism şi putere de muncă, cu dorinţa de a crea un mediu propice dezvoltării învăţământului profesional dual, astfel încât să sprijine, în mod sănătos şi real, construirea viitorilor profesionişti în diverse meserii. Credem că în acest fel vom contribui la consolidarea reputaţiei învăţământului profesional, în România, Vom avea permanent pe agendă îmbunătăţirea cadrului legislativ specific, identificarea soluţiilor pentru formarea tutorilor, dezvoltarea curriculei, toate pentru a convinge elevii de oportunitatea învăţării unei meserii”, arată Mihaela Sava (Sandu), Preşedinte Asociaţia Hands Across Romania, unul dintre fondatorii coaliţiei.

13 județe, printre care și Gorjul, se situează peste media naţională, în proiectul planului de şcolarizare. Cu ponderi peste 8% se află Alba, Braşov, Bihor, Cluj, Satu Mare, Gorj, Vâlcea, Caraş-Severin, Timiş.

13.000 de elevi sunt înscriși în învățământul dual

Învăţământul dual a fost introdus începând cu anul şcolar 2017-2018 şi a înregistrat un succes nebănuit. Dacă în prima promoţie se înscriseseră aproape 2.300 de elevi, ulterior, datorită eforturilor comune ale tuturor celor implicaţi, sprijiniţi de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Centrul Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic, numărul elevilor din anul şcolar 2019-2020 a crescut de peste 5 ori, ajungând la aproape 13.000 de elevi.

„Pentru companii, deşi foarte interesate de acest tip de şcolarizare, provocarea cea mai mare rămâne lupta cu mentalitatea, şi anume că şcoala profesională este rezervată elevilor slab pregătiţi. Mediului privat îi rămâne deci misiunea dificilă, dar şi nobilă de a-i convinge pe elevi că a avea o meseria este una dintre cele mai importante lucruri în viaţă. La 14 ani, când tânărul adolescent nu simte încă importanţa planificării vieţii pe termen lung, părintele devine principalul partener de discuţie. În echipă cu dirigintele şi consilierul şcolar, acesta are marea responsabilitate de a îndruma elevul către o meserie care îi poate asigura o viaţă independentă şi care nu este, în mod iremediabil, finalul studiilor.

Pentru anul şcolar viitor, peste 760 operatori vor fi parteneri de practică în învăţământul dual, în creştere faţă de anul şcolar 2019-2020, în creştere cu 10% faţă de anul şcolar precedent. Interesul companiilor este în creştere, însă recrutarea elevilor rămâne cea mai mare provocare“, se arată într-un comunicat de presă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai citite stiri

A pierdut lupta cu boala. Tânără mămică, operată de cancer, s-a stins

Ana Maria Vîrjan, o tânără mămică a unei fetițe de numai 6 ani s-a stins din viață la numai 36 de ani. Aceasta a...

Gore Popescu: „Este posibil ca şi alţi jucători în afara celor cinci să plece de la noi”

Restructurări masive la Energia. Antrenorul Vasile Stângă a părăsit banca târgujienilor, iar la câteva zile după un contingent de cinci jucători au fost trecuţi...

Weber: Pătrășcoiu va explica public care sunt considerentele profesionale sau de altă natură pentru decizia numirii lui Călinoiu.

Dacă îmi cerea cineva o parere, consider că trebuia promovată o persoană tânără,dinamică și cu cunostinte în domeniu. Reporter: Ce părere aveți despre angajarea domnului...

„Avem nevoie mare de puncte” – Tot Grig: „Sunt un fericit că am putut vedea un meci fantastic ca Barca-Real”

Antrenorul pandurilor, Petre Grigoraş se gândeşte la ultimele două meciuri din acest an 2010. Tehnicianul plănuieşte să facă cât mai multe rezultate pozitive şi...

Comentarii recente

Nu puteți copia conținutul acestei pagini