Acasa / Actualitate / Mai puţini candidaţi pentru permis

Mai puţini candidaţi pentru permis

Tot mai puţini candidaţi se preocupă în această perioadă de înscrierea la examenul pentru carnetul de şofer, iar şi mai puţini sunt admişi. Situaţia se reflectă în cele două luni de la începutul anului. Dacă in 2013, pentru obţinerea carnetului de şofer se înscriseseră aproximativ 3000 de candidaţi, acum numărul a scăzut cu 600. Reducerea se simte şi la numărul promovaţilor.

Este o situaţie nu total neobişnuită pentru lunile ianuarie-februarie, spune directorul Serviciului Public Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări ale Autovehiculelor. Condiţiile mateo sunt printre explicaţiile principale, ceea ce a redus media zilnică de la câteva sute de candidaţi, la câteva zeci. In 2014, numărul candidaţilor inscrişi la examenul auto se menţine sub 2500. De asemenea, faţă de perioada similară a lui 2013, a scăzut şi numărul candidaţilor care reuşesc punctaj de trecere la ambele probe. Conducerea instituţiei spune că „in perioada similara a anului 2013 am examinat 2937 de candidaţi, iar in cele două luni ale lui 2014, am examinat 2341 de candidaţi, avem astfel un minus de 596 de candidaţi.Faţă de anii trecuţi, in acest an au fost şi condiţiile meteo nefavorabile, candidaţii ferindu-se de acest lucru, iar prezenţa a fost mult mai scăzută. Singura creştere este la numărul de respinşi. Dacă în 2013 aveam 546 de candidaţi declaraţi respinşi la proba practică, acum avem 644 de candidaţi, deci un plus de 98 de candidaţi nepromovaţi”, a declarat Ştefan Ţacu, comisar şef Serviciul Permise şi Înmatriculări Auto. În privinţa legislaţiei rutiere, conducerea instituţiei crede că nu legislaţia este problema care pune frâne promovării gorjenilor , ci pregătirea lor, care lasă de dorit.

Nu amenzile pot reduce accidentele

Îşi doreşte permisul, iar dacă va promova examenul auto, va fi un şofer disciplinat şi responsabil, a spus un candidat. Cât despre dificultatea subiectelor , tânărul a spus că mai copmplexe i se par contravenţiile.” Sunt pentru prima dată la examenul auto, nu am foarte multe emoţii, dar nici nu pot să spun dacă sunt foarte bine pregătit sau nu.Legislaţia este totuşi destul de grea, mie contravenţiile mi se par dificile.Cât despre amenzi, mai mari decât acum nici că pot fi şi nu cred că ele ar putea contribui la reducerea accidentelor,nu aşa cum o poate face carecterul unui om”, a declarat un candidat. Legislaţia rutieră este în continuă schimbare, dar chiar şi aşa prioritatea nr 1 in tarfic este ca regulile de circulatie să nu rămână pură teorie. Şoferii începători au scăpat totuşi de o grijă in plus.Amnedamentul de modificare a Codului Rutier care prevedea ca şoferii începători să poată circula noaptea numai însoţiţi de către o altă persoană cu permis de conducere de cel puţin cinci ani, nu a fost aprobat.

Scrie un commentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*