De regulă, pe lângă masa de sărbătoare propriu-zisă, perioada sărbătorilor de iarnă este marcată de o întreagă serie de mese deoarece, practic, fiecare apariţie a unui musafir este un motiv de a gusta câte ceva. Din acest motiv e bine să aveţi în vedere câteva principii utile.
– ordonaţi servirea în funcţie de gradul de perisabilitate a preparatelor. Serviţi, de exemplu, în primele zile, salatele care conţin ouă fierte, maioneză, etc.
– nu gătiţi niciodată mai mult decât puteţi păstra/depozita în condiţii optime.
– folosiţi cutii etanşe, borcane, folie alimentară pentru a depozita şi acoperi preparatele.
– nu depozitaţi alimente cu mirosuri puternice, în special cele care conţin usturoi, lângă deserturi.
– luaţi în calcul alimente care pot fi congelate. Chiftelele, de exemplu, se pot găti şi congela, fără să-și piardă din calităţi după decongelare.
– câştigaţi timp şi spaţiu dacă, de exemplu, carnea de porc şi cârnaţii îi prăjiţi din timp şi îi depozitaţi în borcane cu untura în care au fost prăjiţi.
– puteţi face economii substanţiale dacă achiziționați ingredientele vrac, în special pe cele pe care le includeţi în mai multe reţete.
– cumpăraţi cel mai târziu – dar nu chiar în ultima clipă – ingredientele pe care doriţi să le folosiţi proaspete, cum ar fi ingredientele pentru salate, fructele, etc.
– nu lăsaţi toate pregătirile pentru ultima zi.
Sursa: cevabun.ro