spot_img
10.6 C
Târgu Jiu
vineri, martie 29, 2024
Altele
    AcasăActualitateMausoleul Ecaterinei Teodoroiu a fost dezvelit. Cum arată monumentul restaurat

    Mausoleul Ecaterinei Teodoroiu a fost dezvelit. Cum arată monumentul restaurat

    Mausoleul Ecaterinei Teodoroiu a fost dezvelit luni seara, după ce a fost supus unui proces de restaurare. Evenimentul a avut loc cu ocazia împlinirii a 125 de ani de la nașterea Eroinei de la Jiu. Manifestarea a început cu proiecția filmului „Ecaterina Teodoroiu“, după care au avut loc alocuțiuni din partea istoricului Gheorghe Nichifor, vicepreședintele Consiliului Județean Gorj, și Adrian Tudor, viceprimarul municipiului Târgu Jiu.

    Mausoleul a fost acoperit cu un drapel uriaș de 135 metri pătrați, purtat de către zeci de cercetași. Lângă monument a fost reconstruită crucea care se afla inițial în acest loc, dar care între timp a dispărut. După ce monumentul a fost dezvelit, a avur loc o slujbă religioasă susținută de un sobor de preoți. „Azi e dovada că ea rămas nemuritoare și multumesc celor care se implică pentru a-i menține vie istoria“, a spus stră strănepoata Ecaterinei Teodoroiu.

    Mausoleul ridicat de Milița Petrașcu

    Restaurarea monumentului a costat 700.000 de lei, fonduri alocate de la bugetul loca. Ecaterina Teodoroiu a căzut pe câmpul de luptă la 22 august 1917, la orele 21,15, în fruntea plutonului ce-l comanda. A fost înmormântată în Valea Zăbrăuciorului, pe frontul Mărăşeştilor, în data de 23 august 1917. Osemintele Eroinei au fost aduse la Târgu-Jiu şi îngropate, la 4 iunie 1921, cu onorurile cuvenite. Mausoleul a fost inaugurat în toamna anului 1935 în prezenţa regelui Carol al II-lea. A fost realizat de Miliţa Petraşcu, ucenica lui Constantin Brâncuşi.

    „Monumentul Ecaterinei Teodoroiu s-a ridicat din îndemnul şi din truda Ligii Naţionale a Femeilor din Gorj (de sub preşedinţia inimoasei gorjence prin adopţie – Arethia Tătărescu, soţia marelui om politic gorjean, declarată – la vremea respectivă -, după două decenii de prestaţie cultural-obştească, „cetăţeană honoris causa” a oraşului Târgu-Jiu). Mausoleul de la Târgu-Jiu al Ecaterinei Teodoroiu e de o masivitate solemnă, amintind de vechile monumente funerare egiptene sau romane, de celebrele basoreliefuri ale lumii antice, pline de freamătul vieţii, de picturile murale ale unui timp îndepărtat – toate pline de sugestiile şi simbolurile amintirii şi cinstirii veşnice…“, arată profesorul Zenovie Cârlugea.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: