Acasa / Actualitate / Mausoleul Ecaterinei Teodoroiu, restaurat de Centenarul Marii Uniri! Lucrări de un milion de lei
Universitatea Constantin Brancusi Targu Jiu - Admitere 2018

Mausoleul Ecaterinei Teodoroiu, restaurat de Centenarul Marii Uniri! Lucrări de un milion de lei

Mausoleul ce adăpostește rămășițele Ecaterinei Teodoroiu va fi în sfârșit restaurat. Primăria Municipiului Târgu Jiu a reușit să obțină inclusiv avizul Ministerului Culturii, iar lucrările ar putea începe în primăvara anului viitor. Potrivit viceprimarului Adrian Tudor, valoarea investiției va fi de aproximativ un milion de lei.

Centenarul Marii Uniri ar putea reprezenta un bun prilej pentru autoritățile județului Gorj de a arăta că le pasă de eroii acestor meleaguri. Deși promit de ani de zile o astfel de intervenție, edilii târgujieni au obținut abia acum undă verde pentru restaurarea unui monument-simbol al orașului, respectiv Mausoleul Ecaterinei Teodoroiu. Viceprimarul Adrian Tudor speră ca restaurarea să se facă cu bani de la Ministerul Culturii. „Primăria Municipiului Târgu Jiu a scos la licitație pachetul privind intervenția asupra Mausoleului. Prima etapă a fost finalizată, s-a obținut pentru prima etapă a proiectului de restaurare și avizul Ministerului Culturii, urmează ca în etapa a doua să se execute proiectul tehnic în detaliu, iar, imediat ce ajunge fizic avizul la Primărie, urmează să depunem documentația pentru finanțarea acestei intervenții în Programul Național de Restaurare, un program al Ministerului Culturii și al Institutului Național al Patrimoniului”, a declarat Tudor.

„Prindem și pe lista de investiții”

Promisiunea edililor este că inclusiv în varianta în care Ministerul Culturii nu va aloca fondurile necesare restaurării, banii vor fi prevăzuți la bugetul local al anului 2018. Potrivit viceprimarului Tudor, lucrarea va fi una deosebit de complexă. „Este o intervenție care se face până la mormântul Ecaterinei Teodoroiu. Se desface întreg Mausoleul, plus biocidare, intervenție asupra anumitor componente de pe plăcile respective, iar valoarea estimativă este undeva la 1 milion lei, cu tot cu TVA. Trebuie refăcută întreaga criptă, structura de rezistență și, foarte important, va fi refăcută crucea dinspre biserică, realizată de Milița Petrașcu și care a dispărut în perioada comunistă de la Mausoleu. Eu propun să prindem și pe lista de investiții a anului 2018 aceste lucrări, pentru că nu știm cât va dura Programul Național de Restaurare și când se vor primi banii. Proiectul tehnic va fi gata la începutul anului viitor, iar când permite vremea putem ataca lucrarea respectivă”. Mausoleul Ecaterinei Teodoroiu se află într-o stare avansată de degradare, asta deși se află chiar la intrarea în Palatul Administrativ din centrul orașului.

 

Scrie un commentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*