12.1 C
Târgu Jiu
luni, aprilie 12, 2021
AcasăActualitateMausoleul Ecaterinei Teodoroiu va fi restaurat

Mausoleul Ecaterinei Teodoroiu va fi restaurat

Mausoleul Ecaterinei Teodoroiu din Piața Prefecturii va fi în sfârșit restaurat. Lucrările vor debuta la începutul săptămâniii viitoare iar bugetul pentru executarea lucrărilor este de peste 700.000 lei. În Mausoleu se află depuse osemintele Eroinei de la Jiu.

Primarul din Târgu Jiu, Marcel Romanescu, a declarat că pe 1 octombrie vor sosi la Târgu Jiu dirigintele de şantier şi muncitorii firmei care a câştigat licitaţia. Deși au fost probleme în ceea ce priveşte licitaţia pentru serviciile de dirigenţie de şantier, lucrurile s-au rezolvat în cele din urmă, astfel că lucrările pot fi începute.

Va fi necesară desfacerea întregului Mausoleu, inculsiv cripta în care se află rămășițele pământeşti ale Ecaterinei Teodoroiu. De asemenea va fi organizată şi o zi a porţilor deschise pe şantierul restaurării.

„Va fi desfăcut până la mormânt, bucată cu bucată şi va fi refăcută şi sculptura acolo unde se poate. Va suferi un tratament pentru a întări acest travertin pentru ca în următorii ani să nu mai avem probleme, va fi schimbat acoperişul, lintoul acestui mausoleu, care a fost fisurat. Acest mausoleu a fost martor şi la mineriade, şi când s-a calificat România la mondiale şi toată lumea se urca acolo să îşi exprime bucuria. De asemenea, va fi refăcută crucea malteză care era în faţa mausoleului, vor exista lucrări ample de întărire a fundaţiei, hidroizolaţie, dren de apă şi aşa mai departe”, a declarat viceprimarul Adrian Tudor
De asemenea, lângă operă va fi amplasată şi o cruce de granit. Crucea a existat iniţial, însă a fost înlăturată în perioada comunistă. Mausoleul Ecaterinei Teorodoiu a fost realizat de sculptorița Miliţa Petraşcu. Autoritățile preconizează că aceste lucrări se vor încheia în aproximativ două-trei luni, dacă vremea va fi favorabilă.

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -