spot_img
10.7 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 19, 2024
Altele
    AcasăActualitateMedicii de familie dau statul în judecată

    Medicii de familie dau statul în judecată

    Medicii de familie au anunţat sâmbătă că vor acţiona în justiţie toate actele normative ce încalcă legislaţia în vigoare şi drepturile fundamentale ale pacienţilor şi cadrelor medicale şi vor refuza să semneze contractul-cadru pe 2011, care, în opinia lor, este „înrobitor şi înjositor”.

    Potrivit acestora, dacă vor semna contractul-cadru în forma sa actuală, ce urmează să intre în vigoare de la 1 aprilie, vor ajunge la faliment şi vor fi afectate serviciile medicale şi tratamentele care trebuie oferite pacienţilor, dar şi întreţinerea cabinetelor. Ei solicită organismelor de control abilitate să verifice modul în care MS şi CNAS au gestionat banii contribuabililor. Reprezentanţii medicilor de familie mai cer şi intervenţia primului-ministru pentru a rezolva „modul haotic” în care MS înţelege să gestioneze criza sistemului de sănătate. Medicii de familie nu sunt de acord nici cu încercările „patetice” ale ministerului de a introduce o sciziune între specialităţi. Referitor la acest aspect, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei, doctor Rodica Tănăsescu, a subliniat, într-o conferinţă de presă, că medicii de alte specialităţi nu agreează ideea de a-i înlocui pe medicii de familie dacă aceştia nu vor semna contractul-cadru, considerându-l „ilegal”.

    Acţiune în instanţă

    Medicii de familie au mai decis că vor ataca în instanţă orice control injust sau ilegal la care se aşteaptă din partea MS, Casei de Asigurări şi vor refuza categoric să semneze un contract „înrobitor şi înjositor”. Ei s-au referit în cadrul întâlnirii de sâmbătă şi la recentele hotărâri ale MS pe care le-au apreciat ca fiind „abuzive’”. „Ne este afectată profesia, suntem puşi să plătim programul de informare al MS şi să edităm carduri, în loc să consultăm pacienţii, ni se impune muncă forţată fără asigurarea celor necesare, suntem umiliţi în permanenţă aruncând vina dezastrului din sistem asupra medicilor”, a mai spus doctor Rodica Tănăsescu. La rândul său, reprezentantul Asociaţiei Profesionale a Medicilor din Ambulatoriu, doctor Cosmin Alexandrescu, a spus că încercarea de a dezbina medicii este de neacceptat. „Guvernul acreditează noţiunea că medicina este o meserie nesimţită. Ceea ce face acest Guvern este un genocid”, a spus doctor Alexandrescu. Medicii de familie sunt nemulţumiţi şi de degradarea progresivă a situaţiei acestei specialităţi, dar şi a sistemului de sănătate în general. Potrivit acestora, contractul-cadru, care urmează să intre în vigoare de la 1 aprilie pe o perioadă de doi ani, nesocoteşte principiul consolidării bazei pentru a întări întregul sistemul, decapitează liberalismul profesiei medicale, afectează drepturile pacienţilor şi încearcă deprofesionalizarea. „Proiectul de norme de aplicare a contractului-cadru distruge orice speranţă de supravieţuire a cabinetelor”, susţin aceştia.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: