Acasa / Actualitate / MEDIEREA -un alt fel de „TRATAMENT” al conflictelor în caz de malpraxis medical

MEDIEREA -un alt fel de „TRATAMENT” al conflictelor în caz de malpraxis medical

Pentru faptul ca medierea presupune o abordare impartiala, iar mediatorul  gestioneaza conflictul in egala masura, atat din perspectiva pacientului, cat si a personalului medical sau a furnizorului de produse si servicii medicale, sanitare sau farmaceutice, aceasta procedura  reprezinta o oportunitate pentru toate partile implicate intr-un conflict/litigiu.

MEDIEREA ESTE UN DREPT al tuturor celor care sunt parte intr-un conflict sau litigiu.

Ce este MEDIEREA?

MEDIEREA este o activitate de interes public, extrajudiciara, fiind instituita prin Legea 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare, avand drept scop rezolvarea unor conflicte/litigii pe cale amiabila, cu ajutorul unei persoane specializate – mediatorul, in afara salilor de judecata, cu costuri reduse si in conditii de confidentialitate.

Ce este MALPRAXISUL MEDICAL?

MALPRAXISUL MEDICAL este definit de Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sanatatii ca fiind eroarea profesionala savarsita în exercitarea actului medical sau medico-farmaceutic, generatoare de prejudicii asupra pacientului, implicand raspunderea civila a personalului medical si a furnizorului de produse si servicii medicale, sanitare sau farmaceutice.Astfel, conform reglementarilor legale, si cazurile de malpraxis medical se pot solutiona pe calea medierii, in masura in care prin legi speciale nu este prevazuta o alta procedura.

Ce este NOU?

Ca urmare a protocolului de colaborare semnat intre Consiliul de Mediere si Asociatia „Colegiul Pacientilor”, victimele malpraxisului medical pot solicita solutionarea disputelor prin procedura medierii, intr-un sistem conceput astfel:Colegiul Pacientilor pune la dispozitia cetatenilor un serviciu de suport in caz de malpraxis, pentru solutionarea litigiilor dintre pacienti și cadrele medicale sau institutiile medicale. Sesizarea cetatenilor va fi analizata de specialiștii din cadrul Colegiului Pacientilor, aceasta urmand a fi ulterior îndreptata catre Consiliului de Mediere. Pentru mai multe informatii, accesati link-ul:https://colegiulpacientilor.org/malpraxis/

Consiliul de Mediere  centralizeaza și redistribuie sesizarile de malpraxis medical în teritoriu, la Corpul Profesional al Mediatorilor din fiecare Judej (CPMJ), în functie de domiciliul petentului. Mai departe, fiecarui CPMJ îi revine obligatia de a anunta despre cazurile sesizate mediatorii autorizati si activi din judetul respectiv, pentru ca acestia sa contacteze persoana în cauza în maximum de 7 zile lucratoare de la momentul transmiterii formularului de contact. Pentru mai multe informatii, accesati: www.cmediere.ro


CAND poate avea loc medierea cauzelor de malpraxis medical?

Înaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata – aici discutam de un conflict “nejuridicizat”.Oricand dupa inceperea unui proces in fata instantelor de judecata – aici  discutăm de un conflict “juridicizat” ( litigiu ).

CINE poate initia medierea in cauzele de malpraxis medical?

Una (oricare) dintre partile din conflic/litigiu – iar mediatorul face demersurile necesare pentru a aduce la masa medierii celelalte parti. Toate partile – atunci cand acestea considera ca in conflictul/litigiul lor au nevoie de un profesionsit care sa ii ajute sa ajunga la o INTELEGERE (Acord de Mediere)

Care sunt AVANTAJELE si BENEFICIILE?

Timpul si flexibilitatea – reprezinta un prim avantaj deoarece procedura medierii permite ca stabilirea intalnirilor, sedintelor de mediere sa se faca in funcie de disponibilitatea de timp si de rapiditatea cu care se doreste rezolvarea conflictului de catre partile implicate. Sedintele de mediere se pot desfasura atat la biroul mediatorului, dar si la domiciliul pacientului sau la unitatea medicala unde isi desfasoara activitatea personalul medical in cauza. De regula, in urma a cateva ore de discutii, se contureaza o directie sau chiar o solutie a disputei respective.

Costurile reduse – atat din punct de vedere financiar, cat si emotional. In privinta costurilor banesti, onorariul mediatorului se negociaza in functie de numarul de parti implicate, de compexitatea cazului, de volumul de munca si de alte resurse consumate insa, daca ne raportam doar la valoarea taxei judiciare de timbru (OUG nr. 80/2013), avantajul financiar al partilor este evident.In mediere, pe langa negocierea in termeni financiari sau juridici, lucram cu fondul uman, cu OMUL, adica, omul si medicul care ne alina suferinta si omul si pacientul care se indreapta cu toate sperantele pentru a-i fi alinata suferinta.  Posibilitatea purtarii acestui dialog asistat clarifica, produce empatie si, de cele mai multe ori, conduce la o intelegere in privinta conflictului sau litigiului.

Confidentialitatea – este prevazuta prin lege, ea fiind dublata prin ACORDUL DE CONFIDENTIALITATE care este semnat odata cu contractul de mediere. Astfel, mediatorul, partile implicate si, dupa caz, avocatii sau reprezentantii acestora se obliga sa pastreze confidentialitatea, atat in privinta documentele prezentate, cat si a discutiilor purtate. Un beneficiu al confidentialitatii este PROTEJAREA IMAGINII, atat a pacientului, dar mai ales a medicului

– Evitarea raspunderii disciplinare, administrative, civile si/sau penale a personalului medical – toate aceste tipuri de sanctiuni se pot evita sau inlatura, atunci cand cazul de malpraxis medical se solutioneaza prin mediere.

– Situatie de „castig-castig” – deoarece medierea este procedura in care, prin ajungerea la o INTELEGERE (Acord de Mediere), toate partile castiga. In cazul malpraxisului medical, pacientul isi recupereaza mai repede prejudiciul moral sau/si material, iar personalul medical, furnizorului de produse si servicii medicale, sanitare sau farmaceutice isi protejeaza imaginea si poate evita sau inlatura sanctiuni disciplinare, administrative, civile si/sau penale, in anumite cauze.

În concluzie, important este sa fie cunoscute si intelese avantajele si beneficiile medierii, acestea  contribuind la decizia partilor de a rezolva amiabil conflictul sau litigiul.

ADELA SGONDEA, MEDIATOR (AUTOR)

7 comentarii

 1. Unii spun ce stiu,altii stiu ce spun.

  Am citit cu stupoare acest articol.Sunt mediator din 2013 dar, inca nu am citit despre modificarile la care se refera colega Adela, in Legea 192/2013.Medierea este o profesie liberala. La mediere apeleaza toti cei interesati,fara interventia Consiliului de Mediere sau a CPMJ.Chiar la sfarsitul lunii iulie am avut o cerere la mediere pe malpraxis de la o persoana care mi s-a adresat,fara aceasta increngatura despre care se vorbeste in articol.Va rog sa nu mai dezinformati cititorii.Prin aceste dezinformari cufundam medierea intr-o birocratie la care cu siguranta nu ar mai apela nimeni.Daca s-a semnat un protocol cu Colegiul pacientilor,nu inseamna ca ii dirijaza cineva pe pacientii care au avut ghinionul sa pateasca ceva, spre mediere,inseamna ca ei sunt liberi sa se adreseze unui mediator,unui avocat,sau in mod direct instantei de judecata.Este punctul meu de vedere si am vrut sa il exprim in mod public.

  • Doamna Aurelia,
   Si eu sunt mediator tot din 2013 si va atrag atentia ca dumneavoastra creati confuzie si dezinformati prin suprapunerea legii medierii, Legea 192/2006, cu protocolul de colaborare dintre cele doua entitati. In materialul de mai sus prezint cu titlu de noutate ca, in baza protocolului de colaborare, victimele malpraxisului medicat POT, nu sunt OBLIGATE, sa apelexe la mediere si in acel mod.
   Altfel, spor la treaba si sa auzim de bine despre mediere!
   Mediator Adela Sgondea

 2. Doamne ce prostii…Trecand peste descrierea medierii si beneficiile ei care sunt corecte, se abereaza in rest ca la ant3. Medierea este o profesie liberala si nu un instrument in mana unor esuati din varful cdm, aceiasi esuati care in prezent, nerespectand legea si decizia CCR,membrii acestui clandestin consiliu de mediere, ocupa functiile ilegal si iau decizii ilegale din postura de ilegali. https://www.luju.ro/dezvaluiri/evenimente/o-decizie-ccr-schimba-consiliul-de-mediere-uniunea-mediatorilor-bancari-a-anuntat-numele-mediatorilor-care-nu-mai-pot-fi-membri-in-consiliul-de-mediere-ca-urmare-a-unei-decizii-ccr-articolul-3-din-legea-de-modificare-a-legii-nr-192-2006-privind-organizare

  Acesti indivizi vor sa ne transforme in sclavii lor, sa muncim pt buna starea lor. Ce ma surprinde e ca, mai sunt cozi de topor, fara demnitate, fara onoare, fara nimic, care se coboara pana la pragul tararii, si pt niste resturi se umilesc la maximum ( barbati-de fapt doar purtatori de oua- si femei deopotriva ), incercand sa ne faca si pe noi sa facem acelasi lucru.
  Pe de alta parte, acesti ilegali penali, se mai sforteaza inca o data, in incercarea lor de a mai gasi niste prosti care sa le plateasca indemnizatiile. Si cum altfel, decat punandu-si uneltele sa manipuleze opinia publica, ca la tata manipulatorilor…ant3.Este o nemernicie ca o mana de oameni, esuati din profesia de avocat, nu numai ca au esuat si in cea de mediator, dar nu le ajunge si vor s-o si distruga, si sa stoarca tot ce se poate stoarce. Sper sa raspunda cat mai curand in tata legii pentru distrugereaprofesiei si pt toate ilegalitatile comise pana acum, inclusiv aceste prostii de protocoale ilegale, semnate de un consiliu ilegal.

  • Adela Sgondea

   Buna ziua!
   In concluzie, medierea are avantaje si beneficii. Eu nu cred ca doar 9 oameni (oricare ar fi ei ) aflati la conducerea Consiliului de Mediere o sa ne umple birourile de medieri! Avem nevoie de o IMAGINE POZITIVA a profesiei, doar asa putem spera sa avem sprijinul institutiilor cu care ar trebui sa colaboram, al altor profesii si chiar al politicienilor care, intelegand rolul si rostul MEDIATORILOR, ar putea sustine initiative legislative.
   Mediator Adela Sgondea

   • Pai dupa ce ai scris p-acilea si cum am vazut-o pe tantea aia ca se dadea cu dosu de asfalt, si baiguia de ce de trebi bune faceti voi, nu mai e nevoie de nimic. Dna Adela, matale chiar nu intelegi ca ai dat si dumneata si celelalte minti diabolice, cu mucii in fasole? Cine mai vine la mediere cand vede asa clipuri cu si despre retardati? Si eu daca as avea un litigiu, si as vrea un mediator sau un avocat, ma duc la barou sa-mi aleaga aia avocatu? Sau il caut eu sa vad ce e cu el? Adica matale zici ca eu sunt prost si trebuie sa-mi dai mura-n gura toate muraturile? Asa e si daca esti tont, ti se da din oficiu un avocat, meserias, ca meseriasii aia tonti ce ti-i da consiliu de mediere. Madame, nu intelegi ca e o mare tembeleala? Ori sunteti excesiv de naiva ori excesiv de supusa si diabolica. Mai lasa prostiile. La un copil era scuzabil, ca e mic si prost, da matale?

    • Domnule,
     va atrag atentia ca jigniti in spatiu public si ma asociati cu evenimente la care nu am participat si persoane cu care sunt doar colega de breasla ( ca si dumneavoastra, dealtfel ), vorbind in necunostinta de cauza. Va solicit sa incetati!

     • Ba stiu f bine ce zic cocoana. Deocamdata, nu te-am jignit, am zis pe nume si daca adevarul te jigneste, e vina ta ca ai ales o tabara de „muci in fasole”. Insa cocoana eu cred ca nu jignita ar trebui sa te simti, ci sa-ti fie groaznic de rusine ca esti aservita unor eunuci. Da-ma in judecata ca vad ca se poarta de catre maimutoi, chiar daca pierd pe banda rulanta. Fa si tu ca stapanii, pardon, sefii tai arunca-te, poate iti piere elanul muncitoresco-comunist insuflat de umbrele alea comuniste.

Scrie un commentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*