spot_img
13.9 C
Târgu Jiu
marți, aprilie 16, 2024
Altele
    AcasăActualitateMeniu îmbunătăţit şi economic, în Spitalul Judeţean Târgu-Jiu

    Meniu îmbunătăţit şi economic, în Spitalul Judeţean Târgu-Jiu

    Meniu îmbunătăţit la Spitalul Judeţean din Târgu-Jiu! Carnea nu lipseşte în nicio zi, spun specialiştii, iar fiecare categorie de bolnavi primeşte trei mese pe zi, în funcţie de necesităţile medicale. Cel mai important, managerul Tiberiu Tătaru spune că pentru un singur meniu obişnuit, spitalul cheltuie doar 6,91 de lei, adică sub preţul maxim de 7 lei.

    În secţia endocrinologie-diabet, pacienţii primesc mâncare ca la carte, o spun chiar ei şi nu au motive să se plângă. Carnea este prezentă în meniu la fel ca toate alimentele indicate pentru regimul lor nutritiv, în funcţie de aportul caloric supravegheat de medici. Astăzi, i-am găsit pe bolnavi cu uşa deschisă la salon, nu din vreo cauză, ci dimpotrivă, pentru că au parte de căldură, uneori prea multă. „Nu este niciun motiv să ne plângem de mâncare. Acum am avut supliment alimentar brânză cu pâine, am avut şi dejun şi acum aşteptăm să vedem la prânz. În alte zile am avut varză spanac, cartofi, iar bucăţica de carne nu a lipsit”, a declarat un pacient. „Un meniu bun, nu avem ce zice, mai ales pentru boala noastră, diabet. Nu avem de ce să ne aducem de acasă, este mai mult decât suficientă ”, a declarat alt pacient de la secţia endocrinologie-diabet.

    Gata cu mâncarea adusă de acasă!

    În alt salon, o pacientă a spus că nu are decât cuvinte de apreciere pentru eforturile vădite care se fac în spital pentru bolnavi, de la curăţenie, tratament până la masa de care nimeni nu se poate plânge. S-a terminat cu adusul mâncării de acasă, cu excepţia unor mici răsfăţuri alimentare pe care familia nu se poate abţine să nu le facă, dar şi asta se întâmplă la alegerea bolnavilor. Nu este o lipsă imputată spitalului. „Meniul este bun, îmi place. Ciorbiţa, foarte bună şi felul II este bun. Dimineaţa mâncăm ca acasă, o felie cu margarină cu dulceaţă, ceai. Numai aseară nu am mâncat de aici, pentru că am avut de acasă, dar nu pentru că nu ar fi suficient sau nu ar fi bună. Ştiţi cum e, ce ai de acasă e întotdeauna preferat, dar nimeni nu se plânge că mâncarea de aici nu ar fi în regulă”, a declarat o altă pacientă.

    Meniul, făcut în parametrii medicali

    Se pune pe primul plan grija pentru ce şi cum mănâncă bolnavii din spital. Meniul a fost cu mult îmbunătăţit de la instalarea noului manager, odată cu alte rezultate vădite în spital, spune şi şefa secţiei de endocrinologie. Nu este neglijat aportul de calorii pentru niciunul dintre bolnavi, iar un accent se pune şi pe suplimentele alimentare la cei care le necesită. „Sigur că mâncarea este diferită în funcţie de patologie. Pentru diabet este un anume tip de mâncare, pentru colecist, altul, pentru cardiologie şi afecţiuni renale, altceva. Sigur că eu zic că este bună, atâta timp cât îndeplineşte toţi parametrii de care are nevoie pacientul, mai fără sare, calorii în jur de 2000-2200, cărniţa aceea dietetică, în general de pasăre, care este şi cel mai uşor de gătit în spital şi grăsimile vegetale, care sunt mai sănătoase. Mâncarea a fost cu mult îmbunătăţită, iar pacienţii recunosc asta”, a declarat medicul Ioana Râcă, şefa secţiei endocrinologie.

    Mâncarea gătită în spital, „antidot” pentru bolnavi

    În bucătăria spitalului, bucătarul face minuni cu produsele proaspete, trădate de un miros …ca la mama acasă. Bucătarul ne-a trecut repede în revistă preparatele. „Astăzi, la regim, am gătit ciorbă cu fidea şi felul II, cartofi cu roşii. Pentru diabetici avem mâncare de vinete cu pulpe de pui. La comun avem supă de găluşte, felul I şi felul II, pilaf de orez cu pulpe. La felul III avem mere”, a declarat Veronica Buzerea, bucătarul spitalului.

    Şi bun şi ieftin

    Cum a reuşit un preţ de achiziţie sub cel stabilit de legiuitor, adică sub 7 lei pentru mâncarea din spital pe care o necesită un bolnav, explică managerul Tiberiu Tătaru. În cazuri excepţionale, unde meniul include un regim special, cum este cel de la oncologie, pentru un bolnav spitalul plăteşte maxim 13 lei. „Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu a reuşit să facă mici economii astfel încât, cuantumul alocat pentru regimul comun în acest moment este de 6,91 lei. Am făcut o mică reducere de 9 bani şi în aceste condiţii, pacienţii spitalului nostru sunt mulţumiţi de meniul zilnic”, a declarat Tiberiu Tătaru, managerul Spitalului de Urgenţă Târgu-Jiu. Zilnic, la Spitalul Judeţean din Târgu-Jiu sunt pregătite sute de porţii de mâncare, iar toate alimentele achiziţionate poartă avizul de conformitate şi sunt în concordanţă cu prevederile legale, asigură conducerea spitalului.

    Articolul precedent
    Articolul următor
    Te-ar mai putea interesa

    1 COMENTARIU

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: