spot_img
15.1 C
Târgu Jiu
miercuri, aprilie 24, 2024
Altele
    AcasăActualitateMeşteri populari de seamă în centrul municipiului Târgu-Jiu

    Meşteri populari de seamă în centrul municipiului Târgu-Jiu

    Naiul gigant şi miniaturile principalelor opere ale lui Brâncuşi, atracţiile târgului!

    Festivalul Naţional de Muzică Populară „Maria Lătăreţu” vine anul acesta cu surprize pe măsura măreţiei evenimentului. Ieri în centrul municipiului Târgu-Jiu şi-au făcut apariţia meşterii populari din cadrul Şcolii Populare de Artă, meşteri care au expus diferite obiecte, care mai de care mai interesante. Naiul gigant, miniaturile principalelor opere ale lui Brâncuşi sau icoanele pictate pe scoarţă de copac au fost principalele atracţii ale târgului. Festivalul Naţional de Muzică Populară „Maria Lătăreţu”, ajuns la ediţia a XX-a va fi un succes, asigură organizatorii.

    Festivalul „Maria Lătăreţu” aduce la Târgu-Jiu şi alte evenimente menite să asigure perenitatea valorilor tradiţionale gorjeneşti. Ca un preambul al evenimentului măreţ ieri a avut loc inaugurarea Târgului Meşterilor Populari din cadrul Şcolii Populare de Artă, care şi-au expus în centrul municipiului Târgu-Jiu cele mai interesante meşteşuguri, de la naiul gigant până la machetele principalelor opere ale lui Brâncuşi sau icoanele pictate pe scoarţă de copac. Directorul Şcolii Populare de Artă, Viorel Gârbaciu, a declarat că în acest an vor expune 19 meşteri populari. „Acesta este rodul muncii membrilor Şcolii Populare de Artă, cei care iată produc frumos tradiţional, care pe lângă asta asigură perenitatea meşteşugului acesta, pentru că sunt cei care transmit generaţiilor viitoare talentul lor, dar şi frumuseţea artei populare gorjeneşti. Sunt 19 meşteri populari, în acelaşi timp maeştri instructori ai Şcolii Populare de Artă. Eu sunt extrem de mulţumit de ce putem să arătăm şi cred că încă o dată forţa acestei instituţii se vede de aici”, a spus Viorel Gârbaciu. De la evenimentul de ieri nu a lipsit nici vicepreşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ciprian Florescu, care ne-a asigurat de reuşita evenimentului. „Acest eveniment reprezintă preambulul unui eveniment cu totul şi cu totul special. Este o acţiune pe care o organizăm deja cu tradiţionalul partener al nostru Autoritatea Naţională de Turism, mai mult decât atât mulţumesc Primăriei Târgu-Jiu pentru susţinerea evenimentului. Calendarul evenimentului cuprinde patru zile, patru zile în care vom avea o serie de surprize pentru iubitorii artei şi frumosului. Eu personal le doresc mult succes concurenţilor şi să sperăm că la sfârşitul evenimentului vom putea vorbi de o reuşită în ceea ce priveşte ediţia cu numărul XX a Festivalului «Maria Lătăreţu»”, a spus Ciprian Florescu.

    Speră că va intra în Cartea Recordurilor cu Naiul Gigant!

    Despre directorul adjunct al Şcolii Populare de Artă, Ştefan Popescu, se ştie că este un adevărat maestru „făuritor” al instrumentelor muzicale. Omul care cântă la zeci de instrumente clasice şi neconvenţionale, majoritatea realizate de el, vrea să intre în Cartea Recordurilor cu naiul gigant, un nai care are nici mai mult nici mai puţin de 53 de tuburi, cel mai mare din lume. Instrumentele muzicale le-a adus şi la acest târg pentru a le arăta cetăţenilor ce artă iasă din mâinile sale. „Eu cred că voi intra în Cartea Recordurilor, cu cele convenţionale, dar şi cu cele neconvenţionale, paiele, tâlvul, plantele, o lingură, sticlă de ţuică, pe care până acum nu le-a descoperit nimeni, decât eu. Am venit cu instrumente populare, instrumentele românilor. Fluierul cu şase găuri, naiul încovoiat şi buciumul. Am venit cu fluiere, cu naiul de mai multe dimensiuni, de la două octave la opt octave. Sunt majoritatea din bambus, dar am făcut şi din lemn de prun de la părinţii mei. Sunt creaţiile mele, dintr-o ploscă, dintr-o sticlă, dintr-un măr, dintr-o pară, din soc, am făcut şi dintr-un putinei un instrument. Cânt din orice, am şi fluier din salcâm. Mi-a luat mult să fac acest nai care este din bambus, materialul l-am luat din Franţa, vreau să intru cu el în Cartea Recordurilor. Are 53 de tuburi şi este cel mai mare din lume”, a spus Ştefan Popescu.

    Miniaturi ale operelor lui Brâncuşi, la Târgu-Jiu

    Tot la târgul de ieri a venit să-şi expună „podoabele” şi meşterul Ionel Traian, sculptor-profesor la Şcoala Populară de Artă. Făureşte miniaturi ale operelor lui Brâncuşi, dar şi ale principalelor monumente istorice monahale din judeţ. Spune cu părere de rău că tinerii din ziua de astăzi nu mai sunt atraşi de aceste meşteşuguri iar în timp, arta aceasta riscă să piară. „Vin cu drag de fiecare dată pentru a-mi prezenta lucrările. Fac în general miniaturi ale operelor lui Brâncuşi, obiecte de artă populară şi miniaturi ale principalelor monumente istorice monahale ale judeţului Gorj. O astfel de machetă îmi ia destul de mult timp, trebuie să existe foarte multă muncă, îndemânare, minuţiozitate, dar şi răbdare. Valoarea lucrărilor mele stă în faptul că sunt lucrate manual, cu un cuţitaş simplu şi materia primă lemnul, lemnul natural. Nu sunt vopsite deloc. Încerc să transmit la elevi această pasiune, dar este foarte greu pentru că copiii sunt atraşi de alte activităţi, nu de acest meşteşug”, a spus Ionel Traian.

    Ediţie cu surprize pentru iubitorii de folclor

    Cea de-a XX-a ediţie a Festivalului Naţional de Muzică Populară „Maria Lătăreţu”, ce va avea loc între 4 şi 7 noiembrie, se anunţă una de amploare prin numărul participanţilor din toată ţara, dar şi a unei mai bune implicări din partea organizatorilor. ANT aduce un sprijin consistent, pe lângă organizatorii care an de an s-au străduit să păstreze festivalul la înălţime. Ieri a avut loc inaugurarea evenimentului, dar şi preselecţiile care au demonstrat talentul participanţilor din această ediţie. Cetăţenii au avut parte ieri-seară şi de un spectacol extraordinar realizat de tarafurile gorjeneşti. Miercuri va avea loc a doua seară de concurs, un recital surpriză oferit de Ansamblul Profesionist „Doina Gorjului” iar joi va avea loc Gala Laureaţilor, un moment aşteptat de toată lumea.

    Te-ar mai putea interesa

    1 COMENTARIU

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: