spot_img
10.9 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 25, 2024
Altele
    AcasăActualitateMetehne sau ambiţii ?!

    Metehne sau ambiţii ?!

    Profesorii se confruntă cu alte probleme scoase la iveală de noua lege a educaţiei. După ce ministrul, Daniel Funeriu, a lăsat norma didactică la 16 ore, acum impune profesorilor să stea în şcoală 8 ore, în ideea unei mai bune pregătiri a lecţiilor. Cel mai probabil, directorii de şcoli vor monitoriza prezenţa cadrelor didactice, dar pentru profesori cerinţa este mai degrabă una neîntemeiată.

    Scap de una, dau de alta
    Atitudinea sindicaliştilor din învăţământ a avut ecou iar ministrul Educaţiei a dat mult aşteptatul ordin, săptămâna trecută de a lăsa norma didactică pentru profesorii cu vechime de 25 de ani şi grad I la 16 ore. Ordinul ministrului venit pe ultima sută de metri, înainte de intrarea în vigoare a legii, a luat, cel puţin temporar, de pe umerii cadrelor didactice cu vechime, grija apăsătoare a şomajului. Dar după una caldă, vine iar o ambiţie „rece”. De acum, profesorii trebuie să stea în şcoală, obligatoriu, 8 ore. Problema profesorilor nu a fost nici o clipă statul în şcoală, ci mai degrabă direcţie în care trimite o lege haotic „Norma unui profesor este de predare, dar include şi alte activităţi de şcoală. Corectăm teze, lucrări, se verifică starea aparatelor din laboratorele de fizică şi chimie. Învăţătorii au nevoie de material didactic pe care îl pregătesc pentru lecţii, deci, oricum este destulă treabă de făcut şi fără să ne oblige cineva. Dar cum vom sta 20 de profesori în cancelarie, să pregătim diferite materii care necesită spaţiu de desfăşurare? Aici este adevărat problemă”, a declarat Florinela Ponta, lider al Sindicatului Liber din Învăţământ din Târgu-Jiu. În spatele mărturisirilor, stă realitatea ilustrată şi de alte cadre didactice, prin exemple care pleacă de la lipsa unui spaţiu suficient în şcoli. „Cred că, de fapt, vorbim de o ambiţie din scaunul de ministru, ca profesorii să fie văzuţi că stau efectiv în şcoală, asta în detrimentul şi nu în sprijinul unei educaţii de calitate”, a conchis Florinela Ponta, în dubla calitate de profesor de fizică şi lider de sindicat.

    Soluţii îndepărtate
    Cum va afecta sau îmbunătăţi învăţământul cele 8 ore obligatorii de stat în şcoală, va demonstra realitatea. Între timp, profesorii aşteaptă soluţii şi la problema decontării anevoioase a navetei, prevăzută doar pentru unităţile conexe (cluburi, palate şcolare), nu pentru şcoli. „În prezent, tot de soluţii la acest capitol se ocupă juriştii de la FSLI, care au luat la buchisit legea”, asigură conducerea SLI. Ce nu poate, însă, nimeni asigura este motivaţia unui cadru didactic cu un salariu de 600 de lei şi care dă numai pe navetă, jumătate.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: