Militanţi Greenpeace, pe turnurile de răcire de la CE Rovinari

0
7

Câţiva militanţi ai organizaţiei ecologiste Greenpeace au protestat în incinta producătorului de energie din Rovinari. Reuşind să scape de paza Complexului, militanţii ecologişti din Germania s-au urcat chiar pe un turn de răcire al Complexului Energetic (CE) Rovinari pentru a protesta împotriva poluării. Aceştia au coborât singuri de pe turn şi riscă să fie sancţionaţi de autorităţi.

„România trebuie să se schimbe pentru că este important să prevenim poluarea mediului. Trebuie să folosim energie regenerabilă pentru că aici în România sunt multe probleme cauzate de poluare”, a declarat unul dintre protestatarii din Germania. Reprezentanţii Complexului Energetic de la Rovinari au fost luaţi prin surprindere de acţiunea protestatarilor de la Greenpeace. Nimeni din unitate, nici măcar firma de pază, nu a observat că persoane necunoscute au pătruns în incinta unităţii şi s-au urcat pe turnul de răcire. Un echipaj al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Gorj a intervenit la faţa locului pentru a-i convinge pe protestatarii Greenpeace să coboare de bună voie.

Poluarea e în grafic

Conducerea Complexului Energetic de la Rovinari a oferit un punct de vedere în ceea ce priveşte măsurile luate de Complex pentru a respecta indicatorii de mediu asumaţi odată cu intrarea României în Uniunea Europeană. „Noi suntem în grafic cu lucrările de mediu şi nu înţelegem atitudinea protestatarilor. Până acum au fost echipate două blocuri cu instalaţii de desulfurare ceea ce înseamnă că emisiile de dioxid de sulf s-au redus considerabil. Referitor la emisiile de CO2, Complexul Energetic Rovinari face parte din schema de comercializare a emisiilor şi depune eforturi semnificative pentru creşterea eficientei energetice”, a declarat Diana Milea, purtătorul de cuvânt al producătorului de energie din Rovinari. Complexurile Energetice Turceni şi Rovinari se află pe „lista neagră” într-un top al celor mai mari poluatori industriali din Europa, potrivit Agenţiei Europene de Mediu privind emisiile de dioxid de carbon. Complexurile au primit şi un termen limită, 2013, pentru conformare. În prezent, unităţile energetice din Gorj derulează un proces de reducere a poluării, pentru a scăpa de avertismentul primit de la Uniunea Europeană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here