spot_img
6.7 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 18, 2024
Altele
    AcasăActualitateMinerii din Oltenia, chemaţi să lucreze în Africa

    Minerii din Oltenia, chemaţi să lucreze în Africa

    Minerii din Oltenia ar putea scoate bauxită din minele din Africa. Oferta unei firme de recrutare din Craiova, pică numai bine, mai ales ca începând de ieri, 300 de ortaci au fost disponibilizaţi cu plăţi compensatorii. Astfel, unii dintre mineri spun că ar pleca spre „ţările calde”, pentru salariul de 2000 de euro, în timp ce unii se gândesc la familii şi spun că mai bine ar rămâne în ţară, încercând să găsească alternative de muncă.

    Şansa de angajare a minerilor din Oltenia le surâde de peste mări şi ţări. Africa este gata să le accepte forţa de muncă, pe un salariu tocmai bun de luat în seamă. O firmă de recrutare din Africa le oferă ortacilor posibilitatea să lucreze la minele de bauxită din ţară. Cei mai căutaţi sunt inginerii mineri, cu cel puţin cinci ani în câmpul muncii, topografi şi geologi. Potenţialii candidaţi trebuie să aibă sub 45 de ani. Cei care vor fi recrutaţi vor sta aproximativ trei luni în perioada de probă, după care vor începe activitatea propriu-zisă. Pentru cei care vor risca un drum până în Ghana sau Sierra Leone, salariile sunt între 1.700 şi 2.000 de euro pe lună. Minerii din bazinul carbonifer al Olteniei nu sunt prea entuziasmaţi de această ofertă, declarând sus şi tare, că nu vor pleca, chiar dacă salariile sunt mai mari iar condiţiile de lucru sunt diferite. „Nu cred că minerii noştri s-ar pricepe să exploateze bauxită. Implică alte lucruri. Este nevoie de experienţă acolo. Din punctul meu de vedere. E diferit faţă de noi, nu cred că putem să ne adaptăm. Nu accept chiar dacă îmi dau mai mulţi bani, Nu mă tentează”, a spus unul dintre cei care ar putea lucra în Africa. Un altul a împărtăşit părerea colegului, spunând că nu îl interesează banii şi că nu ar pleca pentru nimic în lume, într-o ţară ca Africa „Nu putem să plecăm din ţară. Nici aici nu suntem suficienţi. Avem nevoie de forţă de muncă aici în ţară, nu peste hotare. Nu mă interesează banii şi nu aş pleca din ţară”.

    Gârjoabă: „ar fi o şansă pentru minerii de la noi”

    Întrebat cum vede această ofertă şi ce posibilitate ar fi pentru minerii de la noi să lucreze acolo, directorul EM Turceni a declarat „A venit o firmă la noi la Turceni şi ne-a rugat să îi ajutăm să selecteze anumiţi specialişti din industria minieră, cum ar fi ingineri geologi, ingineri topografici, ingineri minieri, pentru a merge în Ghana, Sierra Leone, Africa. Se oferă un salariu de 2500 de euro, în condiţiile de muncă de acolo. Ar fi o şansă şi pentru minerii de la noi. Noi ţinem permanent legătura cu firma respectivă, am şi îndrumat pe un inginer, care a lucrat cu mine la Dragoteşti, a luat deja legătura cu firma. Noi îi punem în legătura cu firma şi discută cu firma toate problemele”. Această ofertă este ca o mană cerească pentru ortacii de la noi, pentru că vine într-o perioadă în care disponibilizările sunt „în floare”. De acest lucru este conştient şi un miner din bazinul carbonifer al Olteniei, care a spus că va pleca, în caz că va fi acceptat, chiar dacă recunoaşte că nu a mai lucrat cu bauxită „Eu m-aş duce. Nu am lucrat în bauxită, dar dacă s-ar oferi mai mulţi bani, de ce nu. Mă pot adapta şi ştiu că nu aş avea probleme”.

    Aurică Popescu „au cele mai bune recomandări”

    Pe fondul disponibilizărilor din ultima perioadă, minerii sunt nevoiţi să îşi găsească un loc de muncă, pentru că majoritatea au familii de întreţinut. Mai mult decât atât această oportunitate le-ar oferi şansa să lucreze în acelaşi domeniu şi nu ar mai fi necesar să se reprofileze pe alte specializări. De aceeaşi părere sunt şi reprezentanţii SNLO „De la SNLO au plecat cu plăţi compensatorii un număr de 305 mineri. Nivelul plăţilor compensatorii este de 290 de milioane de lei vechi. Majoritatea au plecat la cerere, iar pentru diferenţe li s-a oferit o alternativă, pentru desfiinţarea posturilor. Cei care au rămas au accepta-o şi cei care nu au accepta-o au fost îndrumaţi spre această soluţie. Alternativa era schimbarea locurilor de muncă. Este un lucru normal şi benefic. Este o oportunitate pentru minerii care au fost disponibilizaţi. Au cele mai bune recomandări din partea noastră, pentru că minerii din SNLO Oltenia au fost harnici şi calificaţi”, a declarat Aurică Popescu, purtător de cuvânt SNLO. Cu toate că societăţile disponibilizează, acest lucru nu îi face pe ortaci să părăsească ţărişoara noastră. O şansă ar fi şi pentru cei din Cadrul Complexului Rovinari, unde 66 de mineri au fost trimişi acasă, la sfârşitul lunii martie.

    Te-ar mai putea interesa

    2 COMENTARII

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: