Ministrul Sănătății îi desființează pe șefii Spitalului Județean! „Când un spital are grad de ocupare de 50%, ceva e în neregulă”

1
33

Vizită de prim rang la Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu. Unitatea a fost vizitată chiar de către ministrul Sănătății, Sorina Pintea. Din păcate, imagina spitalului, dar mai ales a șefilor, a ieși șifonată rău. Ministrul a rămas stupefiat când a văzut gradul mic de ocupare a secțiilor, lipsa unui tomograf de șapte ani, dar și diagnosticele puse aiurea la internarea și externarea pacienților.

Corpul de control al ministrului Sănătății face zilele acestea o verificare a activității din Spitalul Județean Târgu Jiu, iar printre cei care au vizitat unitatea s-a numărat inclusiv ministrul Sorina Pintea. Deși a ținut să specifice că va aștepta rezultatul controlului, ministrul a criticat dur lipsa de implicare a șefilor spitalului. „Am primit în jur de 62 de reclamații din județul Gorj. Am promis că voi veni peste o lună cu raportul să îl citesc domnilor doctori și personalului. În acest spital nu au ce să caute două secții de chirurgie. Gradul de ocupare al paturilor este de 50%. Jumătate din paturi nu sunt ocupate, de ce să ținem două secții? La Oftalmologie, gradul de ocupare este de 40%. Mare parte din diagnostice se rezolvă în spitalizare de zi și ambulatoriu, de ce ținem 25 de paturi? Marea mea mirare și dezamăgire a fost când am văzut gradul de ocupare la Pediatrie. E prima dată de când lucrez în sistem când am văzut un grad de ocupare de 30%. Este inadmisibil ca o secție de Pediatrie să nu aibă adresabilitate în condițiile în care sunt atât de mulți copii. Asta înseamnă că populația nu are încredere în medici, în actul medical, că nu e mulțumită de tratament, de condițiile hoteliere. Când un spital are un grad de ocupare de 50%, ceva e în neregulă”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

„De 7 ani stăm și așteptăm ce?”

Șefa Sănătății nu înțelege nici de ce autoritățile așteaptă de șapte ani un tomograf, în loc să cumpere unul în rate, așa cu au făcut alte spitale din țară. „S-a semnat contractul de finanțare pentru extinderea și modernizarea UPU. Ministerul va finanța și achiziția unui computer tomograf. A fost una din mirările mele. Aduci pacientul în Urgență ca să îl investighezi, îl pui în salvare, dar poate între timp pățește altceva. De 7 ani! M-am întrebat, de 7 ani stăm și așteptăm ce? Bani de la Minister? Eu vă spun că puteau foarte ușor să rezolve această problemă. Furnizorii de echipamente medicale vând în rate. Baia Mare a cumpărat 3 computere tomograf în rate, un RMN și mai multe echipamente. Stăm să așteptăm bani de unde, în loc să ne preocupăm. Asta înseamnă că nu prea ne-a preocupat siguranța pacientului”.

„Oamenii nu mai au așteptări”

Diagnosticele puse pacienților și condițiile hoteliere au fost și ele criticare de ministrul Sănătății, care a promis că vor fi făcute noi investiții. „Ne vom implica cu toții în a reface secția de Pediatrie. A fost semnat ordinul de începere a lucrărilor. Partea de infrastructură o va finanța Consiliul Județean, iar partea de aparatură și dotare va veni de la Ministerul Sănătății. Categoric, infrastructura are nevoie de multe modificări, dar să știți că nu mi-a plăcut cazarea celor din spital. Îmi spuneau că este mai bine ca înainte, dar nu este suficient. Asta m-a dezamăgit cel mai tare, că oamenii nu mai au așteptări, că nu mai cred. Au fost atât de multe promisiuni încât este greu să crezi că se vor mișca lucrurile, dar se mișcă. Am analizat și alți indicatori. Gradul de concordanță între diagnosticul la internare și cel la externare. Ideal ar fi să fie peste 60%. Există secții în care gradul este 18%. Asta spune iar foarte multe. Pentru modul în care se face dezinfecția s-au dat și amenzi de către DSP”, a mai declarat ministrul Sănătății, ieri, la Târgu Jiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here