spot_img
7.1 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 25, 2024
Altele
    AcasăActualitateMinistrul Vulpescu, la Hobița: „Politizarea receptării operei brâncuşiene este cel mai mare...

    Ministrul Vulpescu, la Hobița: „Politizarea receptării operei brâncuşiene este cel mai mare rău care i se poate întâmpla”

    ministru 3Ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu, a declarat joi, la Gorj, că politizarea operei sculptorului Constantin Brâncuşi este cel mai mare rău care i se poate întâmpla! La Casa Memorială din Hobița, ministrul Vulpescu a scris câteva cuvinte în Cartea de onoare a obiectivului turistic. „Este un loc destul de important pentru toți românii și mă bucur că sunt aici. Avem de făcut mai multe lucruri: includerea în patrimoniul UNESCO și realizarea Muzeului Brâncuși. Muzeul se va înființa cât de curând”, a spus Ionuț Vulpescu la Hobița.

    ministru culturii piguiMinistrul a mai declarat că de nu puţine ori artistul şi lucrările lui au fost folosite în scop de propagandă. Potrivit lui Vulpescu, nimeni nu îşi poate aroga vreun monopol asupra receptării, conservării şi valorificării operei lui Brâncuşi. „Politizarea receptării operei brâncuşiene este cel mai mare rău care i se poate întâmpla. Politizarea, dar şi necunoaşterea, nepăsarea. Superficialitatea abordării procesului de conservare şi de punere în valoare. Mai avem până când Brâncuşi să fie cu adevărat contemporanul nostru. Sunt încă prea multe prejudecăţi în ceea ce îl priveşte, deşi nu de puţine ori artistul, şi mai ales lucrările lui, au fost folosite în scop de propagandă. Este o atitudine cinică şi nu face cinste celor care procedează astfel. (…) Nimeni nu îşi poate aroga vreun monopol asupra receptării, conservării şi valorificării operei lui Brâncuşi. O astfel de abordare aduce prejudicii operei sale. (…) Atât de mult sunt aceste interpretări încât uităm adesea că marile lucrări brâncuşiene cum este Ansamblul de la Târgu Jiu nu s-au ivit din întâmplare şi se leagă de nişte semnificaţii precise care nu ar trebui pierdute din vedere. (…) Avem obligaţia de a continua demersurile de protejare, cunoaştere şi promovare a creaţiei lui Constantin Brâncuşi nu prin operaţiuni demagogice în spatele cărora se ascund interese mercantile, ci prin includerea operei lui Brâncuşi în patrimoniul mondial UNESCO şi înfiinţarea unui muzeu Constantin Brâncuşi”, a spus Vulpescu, ministrul Culturii.

    Despre dosarul UNESCO

    ministru 2ministru hobita 1Ministrul a vorbit și despre retragerea în 2015 a dosarului pentru UNESCO și a spus că ea a fost făcută din raţiuni tactice deoarece statul român nu îşi putea asuma în acel moment o respingere, urmând ca în acest an să fie depus „unul mai bun”. „Aş vrea să fac două precizări: eu am retras în 2015 dosarul (…) nu ne puteam asuma în acel moment, nu a fost o respingere, cum s-a comentat la vremea respectivă, nu a fost un eşec. A fost o amânare din raţiune tactice şi putem acum să venim cu un dosar mai bun. Legat de înfiinţarea unui Muzeu Brâncuşi, am vizitat azi câteva locuri în care ar putea să se înfiinţeze acest muzeu şi în câteva zile voi anunţa locul exact”, a mai spus Ionuţ Vulpescu.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: