spot_img
15 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 20, 2024
Altele
    AcasăActualitateMonumente istorice, în paragină! Proprietarii acestora sunt de negăsit!

    Monumente istorice, în paragină! Proprietarii acestora sunt de negăsit!

    monument-paragina-1Zeci de monumente istorice aflate pe teritoriul județului Gorj sunt lăsate în paragină, ele riscând să devină istorie. S-a ajuns în această situație din cauza nepăsării celor care le dețin, iar autoritățile nu pot face mai nimic din cauza faptului că sunt proprietăți ale unor persoane care nu locuiesc acolo unde se află obiectivele de patrimoniu, fie nu se mai cunosc actualii proprietari.

    monument paragina 2Obiectivele de patrimoniu aflate în paragină sunt identificate, ele fiind 57 la număr. „Situația cea mai gravă se întâlnește la un număr de 57 obiective care ar necesita neapărat lucrări de restaurare. Exemplele sunt deja celebre, au apărut și în presă, însă nu s-au găsit fonduri pentru restaurarea lor. Reamintim aici Casa Costică Bărbătescu de la Bărbătești; Casa Moangă Pleșoianu de la Săcelu; Cula Cioabă Chintescu de la Șiacu, comuna Slivilești; Biserica de lemn Sf. Gheorghe Pișteștii din Vale, comuna Bălănești; Biserica de lemn Sf. Nicolae de la Baia de Fier, cătun Sohodol; Biserica Sf. Nicolae de Glogoveanu, comuna Glogova; Casa Cepleanu de la Ceplea; Biserica de lemn SF. Nicolae din Polovragi; Cula de la Groșerea, dar și altele. În urma monitorizării monumentelor istorice de arhitectură s-a constatat că monumentele de arhitectură din lemn, predominant biserici, au nevoi diferite față de restul obiectivelor care sunt executate din cărămidă, astfel multe dintre ele au nevoie de lucrări de restaurare și consolidare, respectiv restaurare a picturii, refacerea tencuielilor exterioare sau acoperiș realizat din tablă sau țiglă, material improprii pentru valoarea lor arhitecturală și incompatibile cu actuala calitate de monument istoric a acestora”, a declarat Pompiliu Ciolacu, director Direcția Județeană pentru Cultură Gorj.

    monument paragina 3În perioada 2000- 2016 au beneficiat de reabilitare un număr de 16 monumente istorice, acestea fiind recondiționate cu fonduri din Planul Național de Restaurare.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: