Moţa află astăzi dacă va fi procurorul general al României

0
5

Ministerul Justiţiei anunţă joi propunerile pentru funcţiile de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
În 25 octombrie s-au încheiat interviurile candidaţilor, în cadrul procedurii de selecţie în vederea formulării propunerilor pentru cele două funcţii.

MJ preciza atunci că zece din cei 11 candidaţi care au îndeplinit condiţiile de participare la selecţie au susţinut interviul. Iniţial, pentru şefia DNA au fost depuse şapte candidaturi, iar pentru cea a PÎCCJ şase, doi dintre procurori optând pentru ambele funcţii. Singurul candidat care nu a susţinut interviul a fost Laura Codruţa Kovesi, fost procuror general al României, care a comunicat MJ că nu se va prezenta la interviul pentru funcţia de procuror-şef al DNA întrucât din data de 16 octombrie îşi desfăşoară activitatea la Reprezentanţa Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană, ca înalt reprezentant al Ministerului Justiţiei pentru relaţia cu Comisia Europeană pe aspectele referitoare la îndeplinirea condiţionalităţilor stabilite în cadrul MCV privind reforma sistemului judiciar şi reforma anticorupţie. Procurorii care şi-au depus candidatura şi au îndeplinit condiţiile legale de participare la selecţie au fost: pentru funcţia de procuror-şef al DNA – Claudiu Dumitrescu (DNA – detaşat la Guvern – DLAF), Vasile Ioniţă (DNA), Ioan Irimie (DNA – ST Cluj), Laura Codruţa Kovesi (DIICOT – ST Sibiu, detaşată la MAE), Constantin Sima (PÎCCJ), Viorica Stoica (PÎCCJ) şi Paula Nicoleta Tănase (Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi), iar pentru funcţia de procuror general al României – Gheorghe Cornescu (PÎCCJ), Elena Hach (Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Braşov), Gheorghe Moţa (Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj), Tiberiu Niţu (PÎCCJ – numit la Inspecţia Judiciară – CSM), Constantin Sima (PÎCCJ) şi Viorica Stoica (PÎCCJ). Din comisia care a acordat sprijin ministrului Justiţiei în realizarea interviurilor au făcut parte: Dragoş Dumitru – procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Viorel Cerbu – procuror la Direcţia Naţională Anticorupţie, Nelu Ciobanu – procuror general al Parchetului de lângă Curtea Militară de Apel Bucureşti, selectat în cadrul Comisiei pentru calitatea sa de formator INM la disciplina management judiciar, Claris Dan – psiholog la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, colaborator al INM. Ministrul Justiţiei formulează propunere motivată de numire pentru fiecare dintre funcţiile de conducere, pe baza aprecierilor proprii, în urma evaluării înscrisurilor depuse de către procurorii participanţi la selecţia pentru funcţia respectivă şi a îndeplinirii de către fiecare procuror participant la selecţie a standardelor de evaluare a interviului. Potrivit legii, numirea procurorului general şi a procurorului şef al DNA se face de către preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul consultativ al Consiliului Superior al Magistraturii. Mandatul celor doi este de trei ani şi poate fi reînnoit o singură dată. Mandatul Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror general al României a expirat în 2 octombrie, iar cel al şefului DNA, Daniel Morar, a încetat în luna februarie.

AGERPRES/(AS – Mădălina Cochinescu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here