Acasa / Actualitate / Motru își creionează bugetul după nevoile cetățenilor

Motru își creionează bugetul după nevoile cetățenilor

Motru, pas important pentru binele cetățenilor. Primarul anunță că din 2019 va derula un proiect pilot privind bugetarea participativă. Cu alte cuvinte cheltuielile vor fi făcute în funcție de nevoile cetățățenilor, la cererea cetățenilor.

Primarul Gigel Jianu este primul care face pasul spre transparență totală în cheltuirea banului public. De anul viitor, în municipiul Motru, se va derula un proiect pilot privind bugetarea participativă. „Proiectul inițiat de mine a fost votat în Consiliul Local și va fi implementat, în prima etapă, în satele Ploștina, Roşiuţa, Leurda, Horăşti, Însurăței şi Râpa.

Ce înseamnă bugetarea participativă?

Înseamnă implicarea directă a cetățenilor în stabilirea priorităților comunității!
• Cetățenii sunt invitați să își exprime problemele cu care se confruntă și să propună soluții pentru rezolvarea acestora;
• Oamenii sunt cei care vor stabili prioritățile în cheltuirea banilor colectați din taxe și impozite în comunitățile respective;
• Prin bugetare participativă, fiecare persoană se poate implica activ în viața orașului.

Prin implementarea acestui proiect pilot, mi-am dorit ca fiecare persoană să se implice activ în viața comunității. În funcție de suma totală de bani provenită din taxe şi impozite pe care ar trebui să o plătească satul respectiv, cetăţenii decid ce fac cu banii aceia, cum îi cheltuiesc. Conform regulamentului aprobat, cetăţenii pot propune proiecte referitoare la amenajarea unor spaţii publice, alei, trotuare, proiecte legate de infrastructura educaţională şi culturală, spaţii verzi şi locuri de joacă, mobilitate, accesibilitate şi siguranţa circulaţiei. În perioada următoare vor avea loc întruniri săteşti în care se vor pune în discuţie proiectele propuse, urmând ca până în 15 decembrie, în cadrul unor noi întruniri, cetăţenii să voteze investiţiile”, a declarat primarul din Motru. Proiectele propuse şi votate vor intra pe lista de investiţii pentru 2019, urmând să fie supuse aprobării Consiliului Local Motru.

Scrie un commentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*