spot_img
10.3 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 25, 2024
Altele
    AcasăActualitateMunca la negru, un fenomen în judeţul Gorj

    Munca la negru, un fenomen în judeţul Gorj

    Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj (ITM) a depistat patru angajatori la negru, în urma controalelor efectuate în această perioadă. Şi Garda Financiară, în colaborare cu IPJ a efectuat astfel de controale pentru depistarea angajatorilor care folosesc acest tip de „muncă” iar rezultatele au scos la iveală încălcări flagrante ale legii.

    Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj a desfăşurat în această săptămână mai multe acţiuni de îndrumare, prevenţie şi control în domeniul relaţiilor de muncă şi al securităţii şi sănătăţii în muncă, în urma cărora au fost depistaţi patru angajatori care utilizau „munca la negru” având patru persoane fără forme legale de angajare, dintre care trei sunt femei. Au fost aplicate patru sancţiuni pentru utilizarea muncii fără forme legale de angajare în cuantum de 40.000 lei. Potrivit inspectorilor ITM, angajatorii depistaţi cu persoane „la negru” desfăşurau activitate în panificaţie, restaurant şi construcţii (Runcu). Au fost aplicate 10 sancţiuni contravenţionale la nouă angajatori, din care şapte sunt amenzi în valoare de 46.800 lei.

    Angajări fictive

    Şi Garda Financiară a întreprins astfel de controale, pentru a depista agenţii economici care încalcă legea. Controalele au scos la iveală nereguli grave, după cum a precizat comisarul şef al instituţiei. „Urmare unor verificări efectuate în colaborare cu I.P.J. Gorj-Serviciul de Investigare a Fraudelor în cadrul Planului comun de acţiune privind reducerea incidenţei muncii nedeclarate (acţiunea „Munca la negru”), au fost identificate două societăţi comerciale din comuna Padeş, care în perioada anilor 2008-2012 au încheiat contracte cu A.J.O.F.M. Gorj prin care se obligau să angajeze forţa de muncă provenită din rândul şomerilor, care să fie folosită pentru execuţia de lucrări şi prestări servicii. Analizând evidenţele contabile ale celor două societăţi comerciale, s-a constatat că în perioada cât au beneficiat de subvenţii din partea A.J.O.F.M., angajaţii proveniţi din rândul şomerilor au fost angajaţi doar în mod fictiv, fără ca aceştia să fie folosiţi pentru prestaţii, neexistând înregistrate venituri realizate prin utilizarea lor efectivă. În acest fel, comisarii Gărzii Financiare Gorj au stabilit că cele doua firme au încasat nelegal de la A.J.O.F.M. Gorj suma de 270.935 lei, fapt pentru care au fost înaintate acte de sesizare penală către Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj în vederea continuării cercetărilor şi stabilirii măsurilor ce se impun”, a spus Gigel Capotă.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: