Municipiul Târgu Jiu invadat ambrozie. Persoanele alergice sunt disperate

0
590

Zeci de terenuri din municipiul Târgu Jiu s-au umplut de ambrozie, spre disperarea celor care suferă de alergii. Ambrozia este o plantă periculoasă care provoacă alergii puternice persoanelor sensibile. Un cetățean care locuiește în cartierul Drăgoieni II a sesizat autoritățile locale cu privire la faptul că zona în  care locuiește este năpădit de ambrozie, iar soția sa care este alergică nu mai poate ieși din casă: „Locuiesc în cartierul Drăgoieni II, unde este plin de ambrozie, iar soția mea, care este însărcinată, are mai probleme din cauza acestei plante. Cei de la Complexul Energetic Oltenia au mai făcut câte ceva, dar Primăria nu s-a implicat mai deloc. Prin Direcția Agricolă sau prin alte organisme trebuie să se implice și să notifice, potrivit legii, deținătorii de terenuri pe care crește ambrozie să ia măsuri pentru stârpirea acestei plante. Sunt multe zone în oraș pe care crește ambrozia. În zona ștrandului vechi este plin de ambrozie. Pe strada Termocentralei, lângă Dedeman, este plin de ambrozie. De asemenea, pe centura Tg Jiu, spre Avicola, în zona Barajului de lângă Piața Centrală. E ambrozie chiar în zona foștilor pompieri, unde s-a demolat o clădire. Am făcut multe solicitări, chiar și la Garda de Mediu, care a luat legătura cu cei de la CEO. Au venit și au tăiat-o, dar a crescut foarte repede. Legea „ambroziei“ obligă autoritățile să ia măsuri, să notifice deținătorii de terenuri să ia măsuri pentru stârpirea plantei“.

„Soția are contracții în timpul alergiilor“

Târgujianul ne spune că soția se simte foarte rău din cauza ambroziei și chiar ajunge să aibă contracții, ceea ce poate să ducă la se teme să nu aibă o naștere prematură: „Soția este alergică. Nu mai poate să respire corespunzător. Tușește puternic și ajunge să nu mai poată respira, să se sufoce. Soția mea are cel mai ridicat nivel de alergie. Soția mea este însărcinată și nu poate să urmeze un tratament medicamentos. Mai mult decât atât, când are aceste alergii și tușește apar și contracțiile. Mă tem ca soția să nu aibă cumva parte de o naștere prematură“.

Amenzi de până la 20.000 de lei

Florin Băluță, directorul Poliției Locale Târgu Jiu, a declarat că au fost identificați proprietarii terenurilor pe care crește ambrozia: „Au fost identificate peste 80 de terenuri pe care crește ambrozia, dintre care 72 de deținători de terenuri au luat măsura de a îndepărta ambrozia. În prima fază se acordă un avertisment și, dacă nu vor fi respectate măsurile, atunci deținătorul terenului va fi amendat. Amenda este de la 1.000 la 5.000 de lei, pentru persoanele fizice, și de la 10.000 la 20.000, în cazul persoanelor juridice“.

Adrian Drulă, purtătorul de cuvânt al Primăriei Târgu Jiu, a precizat că acțiunea de curățare a terenurilor continuă și că oricine depistează terenuri cu ambrozie poate suna la telefonul Cetățeanului, 0253/984: „Avem oameni la curățat. Sunt zone care nu aparțin Primăriei Târgu Jiu, cum este cartierul Drăgoieni II, ci de CEO, care obligația să facă aceste lucrări. Dacă cetățenii depistează astfel de terenuri, rugămintea noastră este să sune la Poliția Locală sau la Telefonul Cetățeanului și să anunțe. În Târgu Jiu au fost identificați proprietarii de terenuri și s-au luat măsuri“.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here