O nouă atracție turistică este pe cale să apară în județul Gorj. Este vorba de un muzeu al civilizațiilor, care va fi realizat în zona peșterii Cioarei, din comuna Peștișani, acolo unde au fost găsite unele dintre cele mai vechi oseminte umane din Europa.

Autorităţile locale au depus un proiect cu finanţare europeană pentru construirea și dotarea muzeului:

„Planul nostru este de a realiza o construcţie la baza zonei unde se află Peştera Cioarei. Este un proiect depus la Agenţia de Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, prin care intenţionăm să obţinem finanţare prin Programul Operaţional Regional. Va fi un muzeu al evoluţiei omului, pe care să-l dotăm cu tehnologie modernă, inclusiv holograme, prin care să simulăm viaţa pe care strămoşii noştri o duceau în urmă cu 50.000 de ani“, a precizat Isabela Coară, coordonator Discover Peştişani.

 

Aşezare de tip Neanderthal

 

O aşezare de tip Neanderthal și, ulterior, Sapiens au fost găsite în interiorul peșterii din comuna Peștișani, care este declarată monument istoric. „Marcarea unui sit speologic-arheologic important se va intersecta cu prezervarea patrimoniului natural sălbatic, flora, fauna din împrejurimi. Propunere de arhitectură originală-construcţie integrată în natură prin respectarea sitului peisagistic. Definirea nucleului muzeal va fi tip discovery space“, au informat autorităţile locale.

Scopul proiectului este creșterea atractivități turistice a comunei Peștișani. „Atragerea episodică a unor arheologi de renume pentru organizare de conferințe punctuale și workshop-uri de remodelări arheologice, etc. vor deveni activități  instructive și atrăgătoare pentru tineretul targetat. Prin amenajarea unui muzeu al descoperirilor de la Peștera Cioarei se urmărește diversificarea turismului în Comuna Peștișani și implicit creșterea numărului de turiști care vor frecventa zona.

Transpunerea informațiilor prin intermediul tehnologiilor avansate, folosirea aplicațiilor de realitate augmentată și proiecțiile holografice în interiorul muzeului va atrage noi categorii de turiști, în speță persoanele atrase de inovare în turism și tehnologie“, au mai transmis autoritățile.

 

„Este nevoie ca să se implice nu doar o singură entitate administrativă“

 

Istoricul Christian Schuster de la Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” din Bucureşti susţine că peştera va avea nevoie de supraveghere neîntreruptă atunci când va fi facilitat accesul turiştilor: „Acest punct de vizitare trebuie ţinut în viaţă, iar acest lucru implică o serie de cheltuieli, cum ar fi de personal, de infrastructură, de acces, iar, în plus, trebuie să existe şi o educaţie a vizitatorilor, care nu trebuie să scrijelească diferite însemnări pe pereţii peşterii sau să plece cu o piatră în buzunar. Pentru ca toate aceste să se desfăşoare în condiţii optime este nevoie ca să se implice nu doar o singură entitate administrativă sau economică, ci o conjucţie de astfel de unităţi“.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.